Gazdaság

Kedvezményes, zöld lakáshitelt vezet be az MNB

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású, lakossági ügyfelek által legalább BB energetiaki besorolású új lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel bevezetését tervezi a Magyar Nemzeti Bank – adta hírül a Portfolio. A 200 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Zöld Otthon Program várhatóan októberben indul el – jelentette be az MNB alelnöke, Virág Barnabás.

Csak új lakás építésre és vásárlására lehet majd felvenni a zöld hitelt, legfeljebb 25 éves futamidővel. A program részleteiről az MNB a Magyar Bankszövetséggel egyeztetést kezd, így indulhat el 2021 október elején indulhat a program.

A Magyar Nemzeti Bank fokozatosan építi fel zöld eszköztár stratégiájának pillérjeit, amelynek augusztustól egy szintén 200 milliárdos keretösszegű zöld jelzáloglevélvásárlási program is a része lesz. A vásárolható eszközök a programon belül zöld minősítésűek lesznek (nemzetközi strand, külső fél által minősítve) fix kamatozású, forintban denominált, legalább 5 éves eredeti futamidővel. Az MNB hajlandó preferenciális árazást alkalmazni, legfeljebb 50 százalékos jegybanki tulajdoni hányad mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik