Gazdaság

Akár otthon, akár befektetés: most kell igazán átgondolni az ingatlanvásárlást

Tri Holding
Tri Holding
Az ingatlan a legnagyobb értékű vagyontárgy, amit egy átlagember megvesz az élete során, ezért akár otthont, akár biztos befektetést keres, nem árt alaposan végiggondolni néhány dolgot, mielőtt meghozza a végső döntést.

Az ingatlanvásárlás legfontosabb, unalomig ismert alapszabálya, hogy az első három dolog, amit figyelembe kell venni a választás során a location, location és a location, vagyis a helyszín, a helyszín és a helyszín, de azért akadnak még ezen kívül is fontos szempontok.

Nyilván, minél jobb helyen van egy lakás, minél kényelmesebben lehet köré szervezni a mindennapi életet, annál jobb, azonban nem mindenki számára ugyanaz jelenti a kényelmet. Ha befektetésként veszünk meg egy lakást, amit szeretnénk majd bérbe adni, először azt kell eldönteni, kik tartoznak a célcsoportunkba. Diákoknak, családoknak, hosszú távra szeretnénk majd kiadni, vagy rövid időszakokra, turistáknak, ha majd egyszer visszatérnek a városba? Mi legyen a közelben: a nevezetességek, a legjobb éttermek és szórakozóhelyek, az egyetemek, vagy a legjobb általános iskola?

Az emberek a kezdetektől fogva vízpartokon hozták létre a településeiket. Bár ma már sem ivóvíz, sem élelem nem igazán származik a folyókból és a tavakból, az emberben megmaradt a vágy a víz közelségére. Az egyszerre belvárosi és vízparti ingatlanok árai általában a legmagasabbak között vannak. A városmag épületei általában régiek, így állandóan számítani lehet rejtett költségek felbukkanására, az pedig külön bonyolítja a helyzetet, ha az épület esetleg műemléki védelem áll.

A másik véglet az agglomeráció. A városon kívül is elérhetők természetközeli, újépítésű, rejtett hibáktól mentes ingatlanok, ezeket azonban csak korlátozottan lehet kiadni, és odaköltözés esetén számolni kell az ingázás okozta kellemetlenségekkel is. Hiába van egy hely a belvárostól vagy a munkahelytől elvileg húsz-harminc percnyi autóútra, ha az esetek többségében ez valójában kétszer-háromszor ennyi dugóban ücsörgést jelent.

Az arany középút egy külsőbb kerületi vagy egy Duna-parti lakópark lehet, ahonnan az autózás mellett választható metró-, vagy villamosközlekedés is, közel vannak az alapszolgáltatások, például orvosi rendelő, patika, éjjel-nappali bolt, óvoda, iskola, játszótér.

Tri Holding

Érdemes utánanézni, milyen távközlési, internetszolgáltatók működnek a környéken, és milyen minőségű szolgáltatást, mekkora sávszélességet tudnak biztosítani. Meglepő, de néha a legfrekventáltabb városrészekben képtelenség olyan internetszolgáltatást találni, amelyik meg tud birkózni azzal, ha az egyik családtag nagyfelbontásban szeretne filmet nézni, a másik zavartalanul szeretne valamilyen online videojátékot játszani, a harmadik pedig éppen videokonferenciában lenne a kollégáival, vagy a barátaival.

Hasonlóan fontos szempont, hogy van-e lehetőség a közelben sportolni. Könnyebben szánja rá magát az ember a kora reggeli futásra, ha csak ki kell lépnie az ajtón, és máris kellemes, jó levegőjű környezetben kocoghat, mintha meg kellene terveznie, hogyan ér oda, aztán meg majd haza is kell érnie még munkakezdés előtt. Ugyanígy nem mindegy, hogy az edzőterem, az uszoda sétatávolságra van, vagy utazni kell hozzá. Amíg fel nem tűnik a hiánya, az ember nem is gondolná, mennyire fontos tud lenni, hogy honnan tud, vagy éppen nem tud ételt rendelni, vagy van-e a közelben egy kellemes, megbízható étterem, ahová bármikor be lehet térni.

Tri Holding

Sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy ha ingatlant vásárolnak, évtizedekben kell gondolkodniuk, vagyis nem biztos, hogy elég, ha a lakás a pillanatnyi igényeinknek megfelel. Meglehet, huszonéves korban jó ötletnek tűnik sétatávolságra költözni a bulinegyedtől, de pár év múlva már mindennél jobban fogjuk értékelni a nyugodt éjszakákat.

Egy ingatlannal kapcsolatos költségek nem merülnek ki a vételárban, a végső döntés meghozatala előtt érdemes ezeknek is utánanézni. Egy lakás esetében például a közös költségnek, és annak, hogy az összeg mit foglal magában. Hasonlóan fontos átnézni a társasház szabályzatát, mert attól, hogy kifizettünk egy lakást, még nem biztos, hogy később olyan változtatásokat eszközölhetünk rajta, amilyeneket csak szeretnénk, ahogy az sem garantált, hogy tarthatunk háziállatokat.

Tri Holding

Még hosszan lehetne sorolni az általánosabb, és a teljesen egyedei szempontokat, egy valamiről azonban nem érdemes megfeledkezni. Bár jelenleg úgy tűnik, Magyarországon lecsillapodott a koronavírus-járvány, a különböző variánsok miatt nem lehetünk benne biztosak, hogy végleg elfelejthetjük a korlátozások és lezárások időszakát. De ha nem is jön újabb hullám, vagy egy teljesen új betegség, a koronavírus alaposan felforgatta a világot. Rengeteg cég dönt úgy, hogy bármi történjék, nem követeli meg újra a mindennapos irodai jelenlétet, vagyis az otthon sokak számára soha nem lesz már az a hely, ahová csak aludni járnak, és ahol csak hétvégenként töltenek hosszabb időt. Az elmúlt, nagyjából másfél évben sokkal fontosabbá vált, hogy hol lakik az ember, mint ahogy azt korábban megszoktuk, és ez a közeljövőben aligha fog változni.

Szponzorált tartalom

Vannak szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni egy lakásvásárlás előtt. A BLU lakópark lakásai ezeknek mind megfelelnek, ráadásul még a nyaralás élményét is elhozzák a Marina partra!

A cikk a Tri Holding támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik