Gazdaság

Újabb ellenzéki várost fosztott meg a kormány milliárdos adóbevételétől

Hétfő este a kormány megcsinálta azt, amitől az ellenzéki vezetésű Dunaújvárosban már május óta tartottak: egy kormányrendelettel a gödihez hasonló különleges gazdasági övezet hoztak létre Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínén – írja a 444.hu.

A rendelet értelmében a kijelölt területeket július 1-jén a fideszes vezetésű megyei önkormányzat szerzi meg, így attól fogva az itt működő cégek (pl: a Hankook) a megyének fizetik majd az iparűzési adót, amit szétosztanak az érintett települések között.

A bevétel a következő években pedig jelentősen nőni fog, mert az SK Innovation 681 milliárd forintos beruházással legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán, mellette a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet, illetve Rácalmáson a Hankook a mostani abroncsgyárában tervez 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást.

A rendelet következtében a jobbikos vezetésű Dunaújváros elesik az eddig neki járó milliárdos bevételektől, jóllehet a Hankook a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja.

Amikor a különleges gazdasági övezet terve májusban kiszivárgott, Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere úgy számolt, hogy ezzel a lépéssel minden egyes dunaújvárositól 100 ezer forintot vesznek el. Ezért azt kérte a kormánytól, hogy hagyja abba „Dunaújváros ostromlását”.

Kapcsolódó
Jól ráfaragott Göd azzal, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította
Eddig oda fizette a Samsung-gyár az adót, most ennek alig több mint egyharmada csapódik csak le az ellenzéki polgármester irányította városban.

Az első ilyen övezetet a kormány tavaly tavasszal Gödön alakította ki, mivel a helyi önkormányzat feltételeket támasztott az ott terjeszkedő Samsung gyárnak. Ettől fogva csak a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak volt ráhatása a vállalat beruházására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik