Gazdaság koronavírus

GKI: Már annyira bizakodóak a magyarok, mint a járvány előtt

Nagy Zoltán / MTVA / MTI
Nagy Zoltán / MTVA / MTI
A GKI konjunktúraindexe az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után májusban és júniusban is tovább nőtt, ezzel elérte tavaly év eleji, vagyis a járvány előtti szintjét - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.  

A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint júniusban a GKI konjunktúraindexe a májusi mínusz 2,6 pontról mínusz 2,2 pontra javult. A fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 18,3 pontról mínusz 14,5 pontra emelkedett, míg az üzleti a plusz 2,9 pontról 2,1 pontra csökkent júniusban.

A közleményben kiemelték, az üzleti várakozások júniusban kissé pesszimistábbak lettek. A fogyasztói bizalmi index viszont júniusban is érezhetően tovább emelkedett, s ezzel csaknem elérte válság előtti értékét. Az üzleti szférában júniusban az ipari és építőipari várakozások romlottak, a kereskedelemben javultak, a szolgáltató cégek körében nem változtak.

A legoptimistábbak az építőipari és az ipari vállalkozások.

Az ipari bizalmi index júniusi csökkenését a gyengébb termelési várakozások okozták. A rendelésállomány – ezen belül az exportrendelések – valamint az elmúlt időszaki termelés megítélése javult, a készleteké stagnált.  Az építőipari cégek kilátásai áprilisban nagyot javultak, azóta lényegében stagnálás érezhető – az ágazati bizalmi index májusban hibahatáron belül nőtt, júniusban pedig hasonló mértékben csökkent. A kereskedelmi bizalmi index az áprilisi jelentős és a májusi kismértékű növekedését követően júniusban lassulva emelkedett tovább. A szolgáltatói bizalmi index júniusban nem változott.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulás után összességében nem változott, minimálisan visszafogottabb lett, de így is minden ágazatban több cég készült a létszám bővítésére, mint csökkentésére. Júniusban főleg a kereskedelmi és szolgáltató cégek foglalkoztatási elképzelése lett halványabb, ezt megelőzően is ezek a cégek voltak a legóvatosabbak.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban immár negyedik hónapja növekedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének, megtakarítási képességének alakulását, valamint a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is javulónak érzékelte – tájékoztatott a GKI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik