Gazdaság

A te eszközeid hány nyelvet beszélnek? (x)

Huawei
Huawei
A cím nem arra vonatkozik, hogy tud-e a telefonod spanyolul és az okosórád németül: a kérdés pont az, hogy vajon képesek-e egy közös nyelven megérteni egymást a minket körülvevő digitális világ tagjai.

Amikor a számítógépek egyeduralmát megtörve megjelentek az okostelefonok, a gyártók igyekeztek olyan operációs rendszereket készíteni rájuk, amelyek egyfajta mini-számítógéppé változtatták a tenyérnyi eszközöket. Mára már teljesen természetes, hogy a mobilokon játszunk, internetezünk, levelezünk, navigálunk és egy sor egyéb feladatot végzünk: ezt biztosítják a készülékeken futó rendszerek, amelyeket a fejlesztők igyekeznek időről-időre frissíteni, új funkciókkal felruházni az egyre változó igényeknek megfelelően. Ez sokáig elég is volt így, de manapság már egyáltalán nem csak a mobilokból épül fel a minket körülvevő digitális világ – ideje tehát új szintre lépni!

Bábeli zűrzavar

Ha manapság körülnézünk, egyrészt azt látjuk, hogy a mobilokon kétféle operációs rendszer fut, az Apple által gyártottakon az iOS, míg a többin az Android. De közben megjelent egy csomó egyéb eszköz is: az időmérés mellett edzéseinket követhetjük, egészségünket figyelhetjük az okosórákon, a hagyományos műsorok mellett streaming platformokon keresgélünk, de akár alkalmazásokat is futtatunk az okostévéken, receptekre kérdezünk rá vagy épp taxit rendelünk a hangvezérelt okosasszisztensekkel, és így tovább. A mobilok és tabletek mellé felnőtt egy teljes digitális ökoszisztéma, amely a mindennapok összes területén körülvesz minket.

Érdemes azonban belegondolni, hogyan kommunikálnak egymással ezek az eszközök – és itt térünk vissza a címben és bevezetőben említett “hány nyelvet beszélnek” kérdéshez. Amikor például a telefont próbáljuk párosítani egy okosórával, esetleg a tévén keressük ugyanazokat az alkalmazásokat, mint amit mobilon megszoktunk, máris észrevehetjük, hogy a sokféle “anyanyelvű” eszköz közötti átjárás bizony egyáltalán nem kényelmes és univerzális.

Az okoskütyük és egyéb újfajta berendezések vagy valamilyen saját fejlesztésű operációs rendszert használnak, vagy a mobilos rendszerek valamilyen átalakított verziójára épülnek, ezért az együttműködésük bizony sok esetben olyannak érződhet, mintha egy soknemzetiségű turistacsoportot próbálnánk egy irányba terelgetni.

Huawei

Egy rendszer mind felett

A Huawei által fejlesztett Harmony OS már a nevében elárulja, miért képvisel egy új lépcsőfokot a digitális evolúcióban. Mivel a vállalat indulása óta elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett, ezt az új rendszert is úgy alkotta meg, hogy már nem csak a mobilok, hanem az összes újfajta eszköz egységes támogatását tűzte ki célul.

Képzeljük csak el, mennyire kényelmes az, ha a mobil, a tablet, a tévé, az óra, a digitális termosztát és a biztonsági kamera is pontosan ugyanarra a platformra épül! Eltűnik az a probléma, amit az egyes eszközök felismerése és kommunikációra késztetése jelent, egyetlen közös alkalmazástárból válogathatunk rájuk appokat, ráadásul a kütyük mindegyikén ugyanazon felület elemeit találhatjuk meg, ezáltal kényelmesen használva bármelyiket. Az otthonunkat vezérlő berendezéseket bárhonnan eléri a telefon, a tablet, az óra, vagy akár a tévé, a telefonon elkezdett dokumentumot villámgyorsan “átveszi” a tablet, és a hangvezérelt asszisztensnek úgy adhatunk utasításokat, hogy az rögtön továbbítja ezeket a megfelelő berendezés felé. Igazi harmónia a káosz helyett: már régóta várt erre mindenki, aki egynél több digitális eszközt használ mindennapjai során.

Érdemes tehát mostantól figyelni, milyen Harmony OS-t futtató eszközök érkeznek a boltokba, és úgy összeválogatni az életünk minden területén segítő kütyüket, hogy erre a közös platformra épüljenek. Így aztán a sok-sok, különféle nyelven kommunikálni próbáló egyedi eszközzel való zsonglőrködés helyett úgy érezhetjük majd magunkat, mint a nagy varázsló, akinek kéréseit az inasok serege lesi.

 

A fotók a Huawei Technologies Harmony OS és új termékeit bemutató nemzetközi online rendezvényén készültek, június 2-án

A te eszközeid hány nyelvet beszélnek? (x) 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik