Gazdaság

Évtizedes rekord közelében az üzemanyagok ára

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

A márciusi, első nekilendülés után hamarosan tényleg megdőlhet a közel évtizedes hazai benzin- és gázolajárrekord – írta meg a Népszava.

Péntektől újból, ezúttal egyaránt 5-5 forinttal drágulnak az üzemanyagok, így a 95-ös benzin átlagtarifája a hazai kutakon 432, a gázolajé pedig 436 forintra nő. Legutóbb márciusban álltak hasonló szinten az árak, amikor már belátható közelségbe került az üzemanyagárcsúcs is. Áprilisban valamivel 420 alá is benéztek a hazai literárak, azóta pedig viszonylag egyenletes a drágulás. A Népszava kimutatása szerint a hazai tarifák közel egy évtizede, 2012 elején tetőztek. A benzinért akkortájt 451, a gázolajért pedig 453,5 forintot is elkértek átlagosan. A helyzet fonáksága, hogy míg akkor az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj hordója körülbelül 120 dollárt ért, addig most a termék tőzsdéje 75 dolláron áll. Igaz, ez is két és háromnegyedéves csúcs. A drágulás tavaly november, vagy ha úgy tetszik, a tavaly áprilisi, 9 dolláros mélypont óta szinte töretlen.

A titok elsősorban a forintgyengülésben keresendő, mivel nyersolajbeszerzésünk dollárelszámolású.

Grád Ottó, a nagy hazai olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta: belátható időn belül nem számít alacsonyabb hazai üzemanyagárakra- Az emelkedés mögött elsősorban a Covid utáni derűlátásból fakadó világszintű keresletélénkülés áll. Ezt erősítik a különböző állami ösztönzések, pénzjuttatások is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik