Gazdaság

Menekülteknek biztosít munkalehetőséget az Ikea

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Az IKEA hosszú évek óta támogatja az egyenlőséget, a sokszínűséget és a befogadást. Idén az áruház migránsokkal foglalkozó non-profit egyesületekkel együttműködve olyan munkavállalói képességfejlesztő programokat indított, amelyek segítik a menekülteket a munkavégzéshez szükséges képességek fejlesztésében, munkatapasztalat-szerzésben és az új környezetbe való beilleszkedésben – áll a svéd hátterű cég közleményében. A cél, hogy felkészítsék őket a jövőbeli munkavégzésre, és az új közösségekben való aktív részvételre. A program részeként az IKEA munkalehetőséget is kínál a jelentkezők számára. Magyarországon a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület segítségével indították el a kezdeményezést.

Magyarországon 1420 menekült és 1726 oltalmazott személy él, legtöbbjük Afganisztánból, Pakisztánból, Szíriából vagy Irakból érkezett. „Menekültnek lenni nem életcél. Méltósággal élni az életet az. Munkalehetőség teremtésével ehhez járul hozzá az IKEA programja” – nyilatkozta Lovig Tímea, a projekt magyarországi projektvezetője.

A Munkavállalói készségek program hazánkban ez év márciusában kezdődött, a program keretében 12 menekült kapott állásajánlatot a világ különböző országaiból. A kezdeményezésben résztvevők megismerkedhettek a munkaügyi alapokkal és elsajátíthatták az álláskereséshez szükséges készségeket. Emellett 75-90 órás magyar nyelvtanfolyamon is részt vehetnek a jelentkezők, valamint az állásinterjú és a kiválasztás folyamatát bemutató workshop is a program részét képezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik