Gazdaság

Szemet vetett a vízműhálózatra az állam

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Többezermilliárdos önkormányzati tulajdonra akarja rátenni a kezét a kormány, de ezúttal nem a megszokott egész pályás lerohanással venné el a települések víziközműrendszerét, hanem módszeres kiéheztetés után hozza őket átadási kényszerhelyzetbe – vette észre a Népszava a törvénymódosítást.

Ennek értelmében „a lakosság vízellátásáért felelős önkormányzat (a gyakorlatban többnyire társulásokat létrehozó önkormányzatok) térítésmentesen – vagyis ingyen – átadhatja az államnak a vízrendszerhez tartozó csőhálózatot, átemelőket, közkutakat, az ezeket működtető víziközmű-szolgáltató cégekben lévő részesedését, sőt azt az összeget is, amit esetleg korábban valahonnan a rendszer fejlesztésére nyert el, de nem használta fel. A szerződés megkötésével nemcsak a tulajdon, hanem az ellátási felelősség is az államra száll, s a tulajdonosi jogokat attól kezdve az alig fél éve létrehozott Nemzeti Vízművek Zrt. gyakorolja” – ismerteti a lap a törvénymódosítás lényegét.

A csőhálózat rossz állapotban van. Egyrészt a 2013-as rezsicsökkentés, a 10 százalékos díjcsökkentés, majd utána a díj befagyasztása a bevételi oldalon ütött nagyot a víziközmű-szolgáltatókon, aztán pedig a vezetékhálózat hossza után kivetett különadó fokozta a prést. Ezért aztán felújtásra, fejlesztésre alig maradt pénz, a csőhálózat pedig öregszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik