Gazdaság

Változtatási tilalmat rendelnének el Szentendrén

Az építésügyi jogszabályok változása elsősorban az ingatlan-befektetők érdekeit érvényesíti, és a törvényhozók nem vesznek tudomást arról, hogy ezekkel milyen folyamatokat indítanak el, hogy döntéseik a települések élhető és fenntartható fejlődését veszélyeztetik

– nyilatkozta Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a város internetes oldalán, ahol azt is bejelentette, hogy a település egyes területein hamarosan változtatási tilalmat rendel el az önkormányzat.

Az előterjesztést jövő héten tárgyalja a képviselő-testület.

A polgármester szerint a korlátozás kényszerű lépés, mert olyan tervekről szereztek tudomást, amelyek később visszafordíthatatlan hatással lehetnek a városra. Bár az építéshatósági jogkörök a területileg illetékes kormányhivatalhoz kerültek, így az önkormányzatnak nincsenek pontos adatai a tervezett, engedéllyel rendelkező vagy folyamatban lévő építkezések számáról, de a tervezők tájékozódásából, a telekalakítás iránti érdeklődésekből tudható, hogy két újabb lakópark építésének a terve is foglalkoztatja az ingatlan-befektetőket.

A testület elé kerülő javaslat szerint a változtatási tilalom nem fogja érinteni azokat az ingatlanokat, amelyeken a jelenlegi szabályok szerint is csak egy lakóház vagy üdülő létesíthető.

Az új szabályozással azt próbálják legalább átmenetileg megállítani, hogy egy-egy telken többlakásos társasházak, az egyedi családi házas környezettől eltérő, azt jelentősen túlterhelő ikerházak, üdülők épüljenek.

A polgármester szerint a város infrastruktúrája már a jelenlegi lakosságszámot sem tudja megfelelő színvonalon kiszolgálni. Hosszú évek óta fennálló probléma, hogy a város lélekszámának gyors növekedésével nem képes lépést tartani az infrastruktúra fejlesztése, a közművek, az úthálózat korszerűsítése, a gyermekintézmények bővítése, a városvezetés ezért fontosnak tartja, hogy lassítsák lélekszám-növekedést.

Hasonló intézkedést jelentettek be a napokban Győrben. A fideszes polgármester, Dézsi Csaba András döntése az építési szabályzat módosításának elfogadásáig, de legfeljebb három évre marad érvényben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik