Gazdaság

Gigantikus tervet fogadott el az Egyesült Államok szenátusa technológiai fejlesztésekre

Stringer / Imaginechina via AFP
Stringer / Imaginechina via AFP

Kétszázötven milliárd dollár értékű tervet fogadott el technológiai fejlesztésekre és termékekre az Egyesült Államok szenátusa. A törvénytervezet hátterében a növekvő nemzetközi technológiai verseny, mindenekelőtt Kína technológiai nyomulása áll – számolt be a BBC News. A törvényjavaslatra reagálva szerdán egy pekingi tisztviselő azt közölte, hogy az

eltúlozza a kínai fenyegetést.

A javaslatnak a hatályba lépése előtt még át kell mennie a képviselőházon is, az azonban már most látszik, hogy a beterjesztett csomag ritka egyetértést hozott a republikánusok és demokraták között. A szavazáson a száztagú szenátusból hatvannyolcan támogatták a javaslatot harminckettő ellenében. Mivel az amerikai felsőházban a republikánus és a demokrata szenátorok aránya jelenleg kiegyenlített, szakértők szerint a szavazás eredménye azt mutatja, hogy a két politikai párt nagyon is képes a közös fellépésre, ha Peking gazdasági és katonai ambícióival kell szembeszállniuk.

A csomag támogatói szerint ez az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb ipari csomagja, illetve évtizedek óta a legnagyobb befektetés a tudományos kutatásba.

A törvényjavaslat számos Kínára vonatkozó rendelkezést tartalmaz, többek között a TikTok közösségi média alkalmazás kormányzati eszközökre való letöltésének tilalmát. A javaslat a kínai gyártású vagy Kína által forgalmazott drónok beszerzését is akadályozná.

A törvényjavaslatot épp akkor terjesztették be, amikor a Washington és Peking közötti kapcsolatok épp az enyhülés jeleit mutatják. Májusban Kína és az Egyesült Államok virtuális tárgyalásokat folytattak kereskedelmi területen, a kínai kereskedelmi minisztérium június elején pedig közölte, hogy Kína és az Egyesült Államok megállapodott a normális kommunikáció újraindításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik