Gazdaság

Kevesebb az órabére egy magyar diplomásnak, mint egy képesítés nélküli német munkásnak

Oléh Tibor / MTVA
Oléh Tibor / MTVA

Kevesebb az órabére egy magyar diplomásnak, mint egy képesítés nélküli német munkásnak

Az Európai Unióban a legjobban fizetett dolgozók órabére átlagosan háromszorosa a legrosszabbul keresőknek, Magyarország pedig nemcsak uniós, hanem régiós szinten is rosszul áll.

Élesen világít rá az Európai Unión belüli bérkülönbségekre az az adatsor, amelyet május végén hozott nyilvánosságra az uniós statisztikai hivatal. A kimutatás szerint 2018-ban a menedzseri munkakörben dolgozóknak fizették a legmagasabb órabért, bruttó 28,6 eurót, ami közel a háromszorosa volt a szakképzettséget nem igénylő foglalkozást végzőkének (9,7 euró). A rangsorban a második helyen a diplomások, majd a technikusok és asszisztensek következnek, 21 euró fölötti, illetve 18 euró körüli órabérrel.

Made with Flourish

Az átlagos bruttó órabért tekintve Magyarország mindössze Litvániát, Romániát és Bulgáriát tudta megelőzni az Európai Unió 27 tagországán belül.

Hazánkban bruttó 5,47 euró volt az órabér 2018-ban, miközben az uniós átlag kicsivel 15 euró fölött volt. Igaz, a tagállami átlagot igencsak felhúzta a dániai 29 és fél eurós órabér, amely messze a legtöbb az EU-n belül. De ha csak a visegrádi országokat nézzük, Magyarország akkor is majdnem egy euróval lemaradt Lengyelország mögött.

Made with Flourish

Érdemes egy pillantást vetni azokra az uniós országokra, amelyek a legnépszerűbbek a magyar vendégmunkások között.

Németországban egy vezető pozícióban lévő dolgozó bruttó 47 eurót keres óránként, eközben Magyarországon ez csak 11 euró – annyi, mint amennyit a németeknél egy szakképzettséget nem igénylő feladatot végző munkás kap.

Ausztriában egy kicsit alacsonyabb a menedzserek fizetése, a képesítés nélküli dolgozóké viszont fél euróval magasabb. Nagy a különbség a diplomások fizetése között is: Magyarországon az órabérük nem éri el a bruttó 8 eurót, Németországban viszont majdnem 30 euró, Ausztriában pedig 25.

Made with Flourish

A visegrádi országokat tekintve kicsit kiegyenlítettebb a mezőny, de Magyarország egyetlen példa kivételével mindenhol rosszabbul teljesít: egy magyar irodai dolgozó órabére 20 eurócenttel magasabb, mint egy lengyelé.

Egy cseh gyári munkás órabére ugyanakkor több mint egy euróval magasabb egy magyarénál,

és míg egy cseh bolti eladó átlagban 5 eurós órabérrel számolhat, Magyarországon alig több mint három és féllel.

Olvasói sztorik