Gazdaság

Komoly áremelkedés jöhet az egyszer használatos műanyagok betiltása után

Brutálisan emelkedni fog a boltokban használt nejlon zacskók termékdíja.

Megírtuk, hogy július 1-től tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket, úgy mint fültisztító pálcikát, evőeszközöket vagy szívószálakat. A Napi.hu most arról ír, az intézkedés hatályba lépésével egyidejűleg brutálisan emelkedni fog a boltokban használt nejlon zacskók termékdíja.

A lap arról ír, várhatóan lesz hatása annak, hogy az ömlesztett élelmiszerek (zöldségek, húsok, péksütemények) csomagolására használt hordtasakok közül a 0-15 mikron közötti falvastagságú, nagyon könnyű kategóriába esők termékdíja 33-szorosára, 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik. Ennek tetejében a könnyű műanyag kategóriába tartozó, 15-50 mikron közötti falvastagságú hordtasakokból csak a biológiailag lebomló lesz forgalomba hozható, amelyet 500 Ft/kg termékdíjjal terhelnek, valamint a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók után is kell termékdíjat fizetni, falvastagságtól függetlenül 500 Ft/kg-ot.

Fontos kitétel, hogy csak az első forgalomba hozatal lesz tilos, tehát aki már beszerzett ilyen eszközöket, az még elhasználhatja a készletét.

Az új jogszabály arról is rendelkezik, hogy július 3-tól a SUP (single-use plastics) irányelv előírásai alapján a gyártóknak bizonyos termékeket figyelmeztető jelzésekkel is el kell majd látniuk, például a szűrővel ellátott donyátermékeket, vagy az egészségügyi betéteket. A termékekre helyezett matricák arra hívják majd fel a figyelmet, hogy a termék műanyagot tartalmaz, illetve ismertetik a a megfelelő hulladékkezelési módszereket, és hogy milyen károkat okozhat a természetben ezek elmulasztása.

Jelenleg az Európában keletkező műanyag hulladék kevesebb mint 30 százalékát gyűjtjük össze és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 80-85 százalékát a műanyagok alkotják, amiből 50 százalék az egyszer használatos műanyagok aránya. A SUP irányelv – amelynek rendelkezéseit több lépcsőben kell bevezetniük az EU tagállamainak – ösztönözni szeretné az újrahasznosítható műanyag termékekre való átállást és a hulladék mennyiségének csökkentését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik