Gazdaság

Az utcára borítják a cseresznyét a dühös olasz gazdák

AFP
AFP

Rekeszszámra borították a járdára a cseresznyét dél-olaszországi termesztők, illetve a helyi híres cseresznyefajtát, a Ferroviát gyászoló plakátokat ragasztottak a falakra, tiltakozásképpen az alacsony felvásárlási árak ellen – írja az olasz myfruit.it híre alapján a magyarmezogazdasag.hu.

A tüntetéseket az az országos napilapokban megjelent friss hír robbantotta ki a Bari megyei Casamassimában, mely szerint a termesztőktől egy euróért átvett cseresznyét Milánóban már 16 euróért adják a szupermarketek.

Főleg a kis felületen, sokszor mellékállásban vagy nyugdíj-kiegészítésként egy-öt hektárnyi gyümölcsöst fenntartó gazdák érzik magukat kiszolgáltatva a nagy kereskedelmi láncoknak, elégedetlenségüket pedig ezúttal az időjárás miatti terméskiesések is súlyosbítja. A közösségi médiában számos indulatos hozzászólást szült a helyzet, sokan biztatták egymást, hogy borítsák tele cseresznyével a város utcáit.

A kedvezőtlen időjárás miatt idehaza is jóval drágább lehet idén a cseresznye, Hunyadi István, a Fruitveb szakmai igazgatója szerint akár 2500-3000 forintot is kérhetnek kilójáért. Az ATV-nek nyilatkozva elmondta, elsősorban nálunk sem a termelők járnak jól. Még ha nem is a tizenhatszorosát, de a kereskedelmi szereplők itt is ráteszik a magukét minden termékre, a termelői ár általában harmada, jó esetben a fele annak, amit az üzletben a vevő kifizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik