Gazdaság

LMP: „belezsarolnák” az önkormányzatokat a vízi közművek átadásába

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az LMP szerint a kormányzat „bele akarja zsarolni” a kivéreztetett önkormányzatokat abba, hogy a víziközmű-vagyonukat térítésmentesen átadják az államnak, pedig ezt az infrastruktúrát a helyi közösségeknél kell tartani, és inkább évi 200-300 milliárd forinttal támogatni kellene a fejlesztésüket.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján az MTI szerint kijelentette: attól tart, hogy a kormányzat csak egy újabb kiszervezést készít elő az energetikai törvények módosításával, amelynek eredményeként az önkormányzatok ingyenesen adnák át a területükön lévő vízi közműveket az államnak.

Szerinte a karbantartási, pótlási munkák rovására megy majd, ha ez az infrastruktúra kikerül a helyi közösségek felügyelete alól.
A frakcióvezető szerint már így is jelentősen elhanyagolt ez a hálózat, a szakértők 1500-3000 milliárd forint közé teszik a fejlesztéséhez szükséges összeget. 2011 óta ugyanis duplájára nőtt a meghibásodások száma, a megfelelő minőségű vízcsövek aránya pedig 20 százalék alá esett. Így az ivóvíz 30 százaléka folyik el veszteségként.

Azt mondta, a problémát tavaly a miniszterelnök is elismerte, és ígéretet tett a források biztosítására. Azonban sem az uniós fejlesztési keretből, sem a jövő évi büdzséből nincs erre megfelelő forrás – jelentette ki Keresztes László Lóránt.

Már a parlamentben a változtatási javaslat

Előzmény, hogy a parlament törvényalkotási bizottsága múlt csütörtökön fogadott el változtatásokat az energetikai és közszolgáltatást érintő törvénycsomagon annak érdekében, hogy a jelenleg önkormányzati kézben lévő víziközmű-szolgáltatások állami kézbe kerülhessenek.

A jelenlegi törvények értelmében az önkormányzatoknak ellátási kötelezettségük van a területükön. A változtatás azonban mentesítené az ellátás felelőssége alól az önkormányzatokat, amennyiben a víziközmű-vagyont önkéntesen és térítésmentesen átruháznák az államra.

A módosítás értelmében a jövőben víziközmű-elemeket kizárólag az államnak adhatnának át az önkormányzatok. A fejlesztésre fel nem használt források átszállásával és az érintett üzemeltetési jogviszony megszűnésével összefüggő szabályokat is rögzíti a változtatás. Az ilyen esetekben az önkormányzat a vagyonelemek mellett a társasági részesedését is térítésmentesen adná át az államnak. Az átadott vagyonelemek felett a jövőben a Nemzeti Vízművek Zrt. gyakorolhatja a tulajdonjogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik