Gazdaság

Brutálisan jól keresett a jegybank a gyenge forinton

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Tavaly 255 milliárd forint nyereséget ért el a Magyar Nemzeti Bank. A most megjelent jelentésnek nem ez a meglepő része, hanem az, hogy a kiugró profit szinte teljes mértékben a devizaárfolyamon elkönyvelt nyereségnek, magyarán, a forint gyengülésének volt köszönhető – vette észre a Portfolio.hu. (Ha gyengül a forint, a devizatartalékon nyereséget könyvel el az MNB, mert az év végi euróárfolyam, illetve az akkori árfolyam, amikor az államnak devizakiadása lép fel, ezért a jegybank vált forintot devizára, az magasabb a vásárláskori árfolyamnál. 2020 elejét 330 forint körüli árfolyammal nyitotta az euró, év közben kis híján volt 370 forint is a kurzus, év végén 362 forintot ért 1 euró.)

Olyannyira ez a tétel támogatta meg a jegybank eredményét, hogy a devizaárfolyamon elkönyvelt nyereség 286 milliárd forint volt, vagyis a forint gyengülése nélkül, tehát akkor is, ha stabil a forint árfolyama, nem veszít értékéből a hazai fizetőeszköz, akkor is veszteségbe csapott volna át az MNB eredménye.

2020-ban az árfolyamváltozást leszámítva minden soron romlott a jegybank éves eredménye, vagyis a jelentős átváltás nélkül vastagon veszteséges lett volna. Sőt, a második félév kiugróan gyenge eredménye miatt 2016 óta a legrosszabb évet zárta ebben a mutatóban a jegybank – írja a portál.

A 255 milliárdos profitból 250 milliárd forintot befizet az MNB a költségvetésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik