Gazdaság

A járvány ellenére óriási profitot termelt Orbán barátjának online kasszán nagyra nőtt cége

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A járvány miatt visszaeső bolti forgalom alig érintette meg a szinte már minden szektorban kötelezővé tett online kasszákon nagyra nőtt Mobil Adat Kft.-t. Az online pénztárgépek 2013 óta összeköttetésben vannak az adóhatósággal, a Mobil Adat ennek a piacnak a főszereplője. Az adatforgalom hatósági díjas (a Pénzügyminisztérium minden évben felülvizsgálja a havi díjat, de eddig egyszer sem csökkentette), ami évről évre óriási nyereséghez juttatta a céget. A tavalyi év sem sikerült nekik rosszul, ez látszik a most benyújtott beszámolóból. Aki pedig ennek igazán örülhet, az Garancsi István, a leggazdagabb magyarok egyike, Orbán Viktor jó barátja, aki két másik cégen keresztül 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft.-nek.

Tavaly 2,6 milliárd forint forgalmat produkált a mindösszesen tíz főt foglalkoztató vállalat. Ez nem rekord, de egymás után a harmadik év, amikor az árbevétel eléri a 2,6 milliárd forintot.

Ehhez 723 millió forintnyi adózott profit társul – vagyis az árbevétel-arányos nyereség közel 28 százalékos, továbbra is kiugróan magas.

A cégből a tulajdonosok 705 millió forintot kivesznek osztalékként, ennek 90 százaléka kerül tehát Garancsihoz két másik cégen keresztül. Az egyik ilyen cég a Mobil Adat Holding Kft., a másik  pedig a Shoal Vagyonkezelő Kft. Mindkettő teljes egészében a székesfehérvári futballklub tulajdonosáé, aki arról is híres, hogy ő reptette a miniszterelnököt a csapat bulgáriai meccsére három éve.

A Mobil Adat Holding is szépen fialt tavaly, 408 millió forintos adózott profit csapódott le ott, ebből 290 millió forintot vesz ki osztalékként Garancsi. A Shoal Vagyonkezelőnél 152 millió forintos adózott nyereség jött össze, az mind eredménytartalékba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik