Gazdaság

Nem lehet jövőre sem választani a szociális temetést

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

A nehéz anyagi körülmények között élő családnak nagy gondot okoz kifizetni a temetés költségeit, ha meghal az egyik családtag. Az állam hogy enyhítse az ezzel járó anyagi megterhelést, erre találta ki a szociális temetést. Amelyet már rég lehetővé tett volna, csak aztán rendre elhalasztotta annak bevezetését. És most újra tovább tolja a határidőt.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagba rejtette a kormány a határidő-hosszabbítást, vette észre az mfor.hu.

Először úgy volt, hogy 2014-től lehet kérni szociális temetést, aztán abból lett 2019, majd 2021, nemrég 2022-re módosították a határidőt, most pedig újabb két évvel, 2024-re tolják odébb.

Így a gyászolók – jelen állás szerint – jövőre még nem, hanem legkorábban három év múlva választhatják a temetésnek ezt a jóval olcsóbb módját.

„A szociális temetés során a hozzátartozók dolga lesz a temetési előkészületek elvégzése, ideértve az elhunyt mosdatását, felöltöztetését, a sír kiásását, a koporsó vagy urna kiszállítását a temetőn belül, valamint a sírba vagy urnába helyezést. A temetést az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól lehet majd igényelni. Az elhunyt hűtéséről, szállításáról, hamvasztásáról viszont az állam gondoskodik, és a sírhelyet is az állam biztosítja. Vagyis a temetési költségek nem terhelik a hozzátartozókat, ha minden szabályt betartanak” – ismerteti a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik