Varga György / MTI
Gazdaság koronavírus

Megrohamozták a magánlabort, nehezen lehet időpontot kapni

Jelentősen megnövekedett az igény a magánlaboratóriumi szolgáltatások iránt – mondta a 24.hu-nak Póda Tamás, a Synlab kereskedelmi és marketing igazgatója. A kapacitások legnagyobb részét a koronavírus elleni antitestvizsgálatok foglalják le: az év eleji mennyiséghez képest 3-4-szeres ezen vizsgálatok száma, ami így napi több ezerre tehető.

Póda Tamás hozzátette: a vérvételi helyek teljesítőképességük maximális határán dolgoznak, sőt azon túllépve 120 százalékon, ezért előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várni a szabad időpontra.

A jelentősen megnövekedett igényt jól jelzi, hogy az antitestmérés eredményét eddig 24 órára vállalta a magánlabor, de a néhány hete tapasztalható terhelés miatt a 48 órát is nehezen tartják, és időnként előfordul, hogy kicsúsznak a két napból is. Mindezt úgy, hogy a laborok hétvégén is működnek, és 24 órában dolgoznak, de így is nehéz lépést tartani a rohammal.

Az antitestvizsgálatok miatt némi hátrányt szenvedhetnek azok, akik más szolgáltatást szeretnének igénybe venni a Synlabnál, mert nehezebben kapnak időpontot. De Póda Tamás szerint most annyira „slágerszolgáltatás” az antitestek vizsgálata, hogy tapasztalataik szerint a többi szolgáltatásra (rutin laborvizsgálatokra, menedzserszűrésekre) az eddigieknél kevesebben jelentkeznek.

Tavasszal a PCR-vizsgálatok voltak a legkeresettebbek, és bár most is jelentős számban végzik ezeket, az arányuk mintegy harmadára esett vissza a tavalyi csúcshoz képest.

Kapcsolódó
Brutális terhelés alatt van az egyik magánlabor a PCR-tesztek miatt
A csúcs eddig napi kétezer mintavétel volt.

A Synlbot a magánszolgáltatók közül egyetlenként tavaly hivatalos járványügyi labornak jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, így a cég közfinanszírozott PCR-vizsgálatokat is végez. A magánlabor-hálózat már a járvány előtt is kivette részét a közfinanszírozott ellátásból, ez a szolgáltatási kör bővült a Covid-specifikus PCR-vizsgálatok bevezetésével.

Ajánlott videó