Gazdaság

Új vállalkozás-fejlesztési programot harangoztak be

Indulnak a 2021-27-es európai uniós programozási időszak pályázatai, megújult a vállalkozói információs portál (VALI) – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten, a kis-és középvállalkozásokat segítő, országos, szakmai roadshow idei első állomásán.

György László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott eseményen elmondta: az elmúlt 30 évben 15 évenként értek el annyi – csaknem 20 ezer – vállalkozást fejlesztési programjaikkal, mint amennyire a következő másfél évben készülnek. A vállalkozások így megerősödve, munkavállalóikat megtartva indulhatnak újra a koronavírus-járvány után – fűzte hozzá.

Elismerte, eddig akár napokig is tarthatott eligazodni a kedvezményes hitelek, támogatások, képzések és tanácsadók között. Hozzátette, a megújult vállalkozói információs portál (VALI) segítségével viszont ez az idő lényegesen csökkent, „mindössze három kattintásra rövidült”. Az elkészült kkv-stratégia célja a magyar vállalkozások fejlődésének segítése, hogy minél több munkavállalót tudjanak foglalkoztatni és hogy nemzetközi téren is versenyképesek legyenek.

Várható pályázatok

Az államtitkár kiemelte, a Ginop Plusz gyorsindulás keretében 587 milliárd forintot hirdetnek meg. Példaként említette, hogy a tervek szerint 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban benyújtott pályázatok elbírálása legfeljebb 45-60 napig tart. A másik, a tervek szerint 50 milliárd forint keretösszegű Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amellyel a kistelepülések tíz fő alatti vállalkozásait kívánják fejleszteni, akik egyenként legfeljebb 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A vállalkozásfejlesztésre irányuló egyéb programokról a későbbiekben is lesz tájékoztatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik