Gazdaság

Tisztességtelen kikötésekbe futhatunk bele az online vásárlásnál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a korábbi évekhez hasonlóan idén is indított közérdekű pert webáruházzal szemben az illetékes törvényszéken az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A szervezet közleménye szerint ezzel az a céljuk, hogy a jövőben egyre kevesebb tisztességtelen kikötésekkel találkozhassunk vásárlásaink során.

Mint írják, a korábbi években gyakran találkoztunk az alábbi tisztességtelen kikötésekkel, ez szerencsére már kezd kisebb mértéket ölteni, de még mindig fel kell hívni rá a figyelmet:

  • Bár 2014. 06. 14-től hatályos a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet, mely szabályozza az internetes vásárlást is, ennek ellenére még mindig sűrűn találkozhatunk a korábbi, így már 7 éve hatálytalan jogszabályi rendelkezésekkel.
  • Indokolás nélküli elállás esetén, annak határidejét 8 munkanapban rögzítik, a jogszabály szerinti 14 napos határidő helyett.
  • A kifizetett összeg visszatérítését 30 napban határozzák meg, a jogszabály szerinti 14 nap helyett.
  • A visszatérítés összegét kizárólag a vételárra korlátozzák, és a jogszabályi rendelkezés ellenére a kiszállítási költséget nem kívánják visszafizetni, pedig a jogszabály egyértelműen fogalmaz: a vállalkozás visszatéríti a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is.

2021. január 1-től változtak a kötelező jótállás alá eső termékre vonatkozó kötelező jótállás előírásai. Eszerint a 2021. január 1. után vásárolt termékek esetén a jótállás időtartama:

  • 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
  • 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint eladási ár felett három év.

A FEOSZ tapasztalata szerint azóta előfordul, hogy a jótállás időtartamát tévesen, nem a fenitek szerint tüntetik fel a webáruházak.

A közérdekű perekben minden esetben kérik a bíróságot, állapítsa meg, hogy az általános szerződési feltétel tisztességtelen, jogsértő, így az alkalmazóval szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal érvénytelen. Arra is kérik a törvényszéket, hogy kötelezze a vállalkozást a jogsértés abbahagyására és tiltsa el a további jogsértéstől. Ezen kívül rendelje el, hogy a vállalkozás a honlapján saját költségére tegye közzé a jogsértés tényét megállapító ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik