Neményi Márton / 24.hu
Gazdaság

Az MNB felmérése szerint még vagyonosabb lett a lakosság

Az első negyedévben 1412 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona és március végén 56 655 milliárd forintot tett ki. Ez 5441 milliárd forinttal – 10,6 százalékkal – több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A négy negyedévi növekedés 2019 negyedik negyedéve óta először lépte át ismét az ötezer milliárd forintot, de meghaladta az akkori 5148 milliárd forintot.

Az első negyedévi vagyongyarapodásból a friss tranzakciók értéke 937 milliárd forint, ezen felül pedig 462 milliárd forint az átértékelődési nyereségből származott.

Az első negyedévi vagyongyarapodás a megtakarítások 1583 milliárd forintos és a tartozások 171 milliárd forintos növekedésének eredőjeként alakult ki.

Részletek

  • A pénzügyi megtakarítások több mint negyede a készpénz és bankbetét állományok 437 milliárd forintos növekedésében jelent meg.
  • A háztartások hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-állományának növekedése 307 milliárd forint volt.
  • A hosszú lejáratú állampapírok állománya 338 milliárd forinttal nőtt, a rövid lejáratúaké 27 milliárd forinttal csökkent.
  • A háztartások 9700 milliárd forintos értékpapírvagyona alig haladja meg a készpénzben és bankbetétben tartott 18 517 forint felét.
  • A háztartások részvényekben és egyéb tulajdonosi részedés formájában tartott vagyona 601 milliárd forinttal nőtt, amiből 188 milliárd forint volt a friss befektetés és 408 milliárd forint az árfolyamnyereség. Ezen belül a tőzsdei részvényekbe eszközölt befektetések 51 milliárd forintot, az átértékelési/árfolyam nyereség 55 milliárd forintot tett ki.
  • A tulajdonosi részesedések 27 587 milliárd forint értéke a háztartánsok bruttó pénzügyi vagyonának 40,3 százalékát tette ki március végén.
  • A biztosítástechnikai tartalékok első negyedévi növekedése 139 milliárd forintot ért el, amiből 38 milliárd forint átértékelődési nyereségből eredt.

Tartozások

A háztartások tartozásai között a hitelintézetektől fölvett ingatlanhitelek állománya 4149 milliárd forintot tett ki, 87 milliárd forinttal nőtt az első negyedévben és az összes kötelezettség 35,2 százalékára rúgott.

A fogyasztási hiteladósság 154 milliárd forinttal 4393 milliárd forintra nőtt március végére.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.