Gazdaság

A frissen belépők miatt nő jövőre a nyugdíjas ellátások átlaga

A 2022-es költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy jövőre valójában 4,8 százalékkal emelkedik a nyugdíjas ellátások átlaga. – írta meg az Mfor.hu.

Ez nem jelenti azt, hogy a már nyugdíjas éveiket töltők jobban járnak, nekik továbbra is a meghirdetett, a tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő mértékű emelés jut. Csakhogy számolni kell az újonnan belépőkkel, vagyis azokkal, akik most vonulnak nyugdíjba.

Az elmúlt évek bérrobbanása miatt ők jobban járnak, mint a korábban nyugdíjba vonulók, mivel a nyugdíj kiszámítása során magasabb bérszinthez lehet az esetükben igazítani a nyugellátás alapját jelentő korábbi fizetéseket. Ezt a hatást nevezi meg egyik okként a költségvetési törvényjavaslatban is a Pénzügyminisztérium, amikor rögzítik, hogy jövőre valójában 4,8 százalékkal emelkedik az ellátások átlaga. A lap szerint az árvaellátások emelése is befolyásolja a kiadásokat: ennek a havi minimumösszege az eddigi 24 250 forintról 50 ezer forintra emelkedik jövő januártól, amely további 0,2 százalékkal emeli a rendszeres ellátások jövő évi kiadásait.

A dokumentumból az is kiderül, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk a 13. havi ellátás kétheti részét (erre 160 milliárd forintot különítettek el a büdzsében), valamint a nyugdíjprémiumot (68,4 milliárd forint), akkor

a nyugdíjkiadás 3,6 százalékkal emelkedik jövőre az idei évhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik