Gazdaság

Orbán Győző 800 milliós haszonnal adhatta el egyik cégét

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Karcsúsodott az Orbán család cégbirodalma, ugyanis a négy cégből álló céghálóból a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző eladta az egyik kizárólagos tulajdonában álló cégét, a Nehéz Kő Kft.-t – vette észre a társaság cégkivonatában az Mfor.hu. A 2008 januárjában bejegyzett céget a kormányfő öccse, Orbán Áron alapította.

A jól prosperáló társaság vételára bruttó 750 millió forint volt. Ebből 644,1 millió forintot utaltak át a kormányfő édesapjának, 105,9 millió forint pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak ment közterhek címén. A tisztán 644,1 millió forint vételár mellett az osztalékra is igényt tart Orbán Győző. A dokumentumok szerint ez bruttó 185,7 millió forint, ami után szintén adózni kell, így tisztán 156,3 millió forint maradhat az osztalékból.

A dokumentumokban szereplő adatok és az adózási jogszabályok alapján adódó számokat összeadva összesen tehát 800,4 milliós jövedelem adódik, amiből arra lehet következtetni a portál szerint – mivel nem tudni, milyen tételek változtathattak még az összegen –, hogy

a miniszterelnök édesapját 800 millió forint körüli összeg illethette meg.

A cég nem került messze az Orbán családtól, 2021. április 16-ától kezdődően a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. lett a tulajdonos, amely már át is nevezte a társaságot FuvarozNak Kft.-re. A NAKK létrejötte szintén Orbán Áronhoz köthető, a céget még 2016-ban alapította Bihari Lajossal közösen, aki mára egyedüli részvényese lett a cégnek. Róla azt írta korábban a G7, hogy a MÁV-nál töltött be különböző vezető gazdasági pozíciókat, emellett minden bizonnyal az Orbán család bizalmi embere is, hiszen 2016-tól ő a most eladott Nehéz Kő Kft. ügyvezetője.

Kiemelt kép: Orbán Viktor édesanyja, Orbán Győzőné és édesapja, Orbán Győző 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik