Gazdaság

Nagyot erősödött a forint Virág Barnabás nyilatkozata után

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni, mondta a Reuters hírügynökségnek adott hétfői nyilatkozatában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke (MTI). Megállapította, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt.Mint mondta, a tartós inflációs kockázatokra az alapkamat változtatásával reagál a jegybank, míg a kockázati prémiumot megrendítő rövid távú sokkok kezelésére az egyhetes betéti kamatot alkalmazza.

Az alapkamatot utoljára tavaly júliusban csökkentette az MNB, 0,6 százalékra.

A gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába lép a monetáris politika, és a rövid kamatokat a jegybank proaktívan fogja alkalmazni a rövid távú inflációs kockázatok kezelésére – jelentette ki. A monetáris politika új szakasza több lépésből álló adatvezérelt folyamat lesz és a kamatemelés megelőzheti az eszközvásárlási program változtatására irányuló bármilyen döntést – szögezte le Virág Barnabás.

Hozzátette, hogy a júniusban megjelenő Inflációs jelentés különösen nagy jelentőségű lesz a kockázatok megítélése szempontjából.
A Reuters megjegyezte, hogy a jegybank alelnökének nyilatkozata hatására öthavi csúcsára erősödött a forint az euróval szemben.

Reggel írtuk, hogy bő háromhavi csúcson a forint:

Kapcsolódó
Bő háromhavi csúcson a forint
A dollár pedig 292 forintot ér.

Azóta tovább erősödött, már 352 forint körül van egy euró. Mint a Portfolio.hu írja, a dollárral szemben is érezhető az erősödés. A forint árfolyama átvitte a 290-es technikai szintet, ezzel 4 havi csúcson van a dollárral szemben. Mint a szakportál kifejtette, Magyarországon a magas infláció miatt jelentősen alacsony reálkamat volt, ez pedig akár forintgyengülést is hozhatott volna, amelyet az MNB a ma reggeli Virág-nyilatkozattal látványosan megelőzött. A forint reggel óta erősödik, messze felülteljesítve a régiós devizákat.

Kiemelt kép: Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 26-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik