Gazdaság koronavírus

Chiptől a ketchupig: számos termékből van hiány a járvány miatt

Justin Sullivan / Getty Images North America / Getty Images
Justin Sullivan / Getty Images North America / Getty Images
A járvány miatt több szektorban felborult a kereslet és a kínálat, az árak pedig elszabadultak.

A Portfolio összeállításában annak járt utána, melyek azok a termékek, amelyekből hiány alakult ki. Első példájuk a globális chiphiány, amelynek nyomán immár nem csupán az autók, de az okostelefonok, a mosógépek gyártását is nehezíti, hogy nincs elegendő chip.

A koronavírus-járvány az egészségügyi krízis nyomában gazdasági válságot is hozott: megváltoztak a vásárlói szokások, felborultak az ellátási láncok. Hogy mekkora kiesést okoz egyetlen eszköz hiánya is, azt jelzi, hogy a chiphiány miatt az első negyedévben világszerte 1,3 millió személyautót, kisteherautót nem tudtak legyártani. A probléma olyan kiterjedt, hogy az Apple már jelezte, elhalasztja az iPad következő generációjának piaci bevezetését.

Az újság kiemeli a problémák közül a konténerhiányt, amely akkora, hogy a szakértők szerint legkorábban az év végén enyhülhet. Ugyancsak jelentős gond az acélhiány, aminek nyomán 2008 óta nem voltak olyan magasak az acélárak, mint most. A műanyag hiánya szintén e sorba illik: számos szektor életét nehezíti a hiánya, az árakat pedig felveri. Ez a folyamat látható a fűrészárunál is, amelynek ára egy év alatt közel az ötszörösére emelkedett.

Az Egyesült Államokban már az élelmiszerek hiánya is okoz gondot. A csirke beszerzése olyan mértékben nehezült meg, hogy több étterem az étlapját is megváltoztatta. A járvány idején megnőtt házhozszállítások mennyisége miatt alakult ki hiány az előszeretettel rendelt kis adagos ketchupból. Ennek köszönhetően bő egy év alatt 13 százalékkal meg is emelkedett az ára.

Érdekesség, hogy a használt autók piacára is jelentős változást hozott a járvány. A vírus miatt többen választották az autót a tömegközlekedés helyett, miközben az új autók gyártása lassult, mindennek nyomán nőtt a kereslet a használt járművek piacán, ami egyúttal áremelkedést is hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik