Gazdaság

Az állam megvenné a Batthyány család okleveleit, az első ár 2 milliárd forint

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 5,6 millió euróért, átszámítva több mint kétmilliárd forintért veheti meg a Batthyány család levéltári okleveleit, amelyek így állami tulajdonba kerülhetnek – derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. Az eljárás első tárgyalási fordulójában az oklevelek tulajdonosai, Batthyány Ádám, Dr. Batthyany Ferenc és Veronika Batthyany-Strattmann 5,6 millió eurós árat kértek a rendkívüli jelentőségű történelmi dokumentumokért. Hogy az MNV elfogadta-e az árat, arról cikkünk megjelenéséig nem született hirdetmény.

Az oklevél 1526 előtt keletkezett irat, ami valamilyen jogi aktust volt hivatott (például birtokadományozás, adás-vétel vagy ítélet) bizonyítani. Az 1526 után keletkezett, hasonló dokumentumokat iratnak nevezik. A történészek számára fontos források: valódi életviszonyokat mutatnak meg, mivel a történésekkel nagyjából egy időben keletkeztek, nem későbbi visszaemlékezések.

A Batthyány család ősi família, legelső ismert ősük, Kővágóörsi György esztergomi várnagy még Luxemburgi Zsigmond királytól kapta birtokul a Fejér megyei Battyánt, innen a család neve. A család levéltárát a 18. századtól őrizték Körmenden, de 1945-ben a gyűjtemény súlyos károkat szenvedett. A megmaradt anyag jelentős részét az 50-es években Budapestre, az Országos Levéltárba vitték, ahol azonban 1956-ban elégett. A fennmaradó rész családi tulajdonban maradt, ennek tulajdonjogát venné meg az államot képviselve az MNV Zrt..

Az oklevelek egyik legfontosabb része az úgynevezett Heimiana, amely Mohács előtti iratokat foglal magában, ilyenből csak nagyon kevés van. A Memorabilia a családi iratok egy gyűjteménye, ezt még a 18. században állították össze. A Majoratus a hitbizományi birtokok iratait tartalmazza, az Acta Aniqua pedig a Batthyány családot közvetlenül érintő dokumentumok összerendezett változata. Mind a négy gyűjtemény fontos történelmi emlék, összerendezésüket a XVIII. században végezték el. A Heimiana sorozat 141 oklevelet, a Memorabilia sorozat 297 oklevelet, az Acta Antiqua sorozat 48 oklevelet, a Majorátus sorozat két oklevelet tartalmaz, további 32 oklevélen pedig nem található régi jelzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik