Gazdaság

Kieshet az árvaellátás egy időre azoknak a tanulóknak, akik mostanában lesznek 16 évesek

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Az árvaellátás alapból a tankötelezettségig, azaz 16 éves korig jár. Ha azonban a gyermek még tanul 16 éves kora után is, nappali rendszerű oktatásban (iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben), akkor az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár.

A Privátbankár hívta fel a figyelmet rá egy konkrét eset kapcsán, hogy aki hamarosan betölti a tankötelezettségi korhatárt (16. életév), de nem adja le szélsebesen az iskolalátogatási papírját, miszerint továbbra is jogosult az összegre, akár több hónapra is eleshet a pénztől. Az állam ugyanis a harmadik hullám csúcsán küldte ki a nemsokára 16 éves árvák-félárvák gondviselőinek, hogy küldjék be a pecséttel ellátott iskolalátogatási papírt annak bizonyítására, hogy továbbra is részt vesznek a közoktatásban. Azokból a bezárt iskolákból kell(ett) beszerezni a dokumentumot, ahol a pandémia miatt digitális oktatásban tanulnak ősz óta a középiskolások.

Egy közigazgatásban dolgozó édesanya nagyobbik lánya például május végén lesz 16 éves, ezért jött is az ellenőrzés márciusban – pandémia ide vagy oda. Az anya azt mondta a portálnak, hogy a legdurvább járványidőszakban ment be az iskolába és szerezte meg a pecséttel ellátott nyilatkozatot, de nem volt elég gyors: máris jött a megszüntető határozat, pedig gyermeke még el sem múlt 16 éves.

A portál megjegyzi, bár a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt rengeteg ügyintézést elhalasztott a kormány (például lejárt okmányok megújítása stb.), a nyugdíjjal kapcsolatos intézkedéseket (köztük az árvaellátásét) csak az első hullám idején függesztette fel.

A 16. szülinapjuk előtt álló jogosultaknak egyébként fél évük van igazolni az iskolalátogatást, és akkor visszakapják az árvaellátás folyósítását. Feltételezhető, hogy ha az igazolást nem sikerül elég gyorsan beküldeni, és kiesik a folyósítás, az sok családnak gondot jelenthet a most, még akkor is, ha utólag egyben megkapják a kimaradó hónapokra járó ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik