Gazdaság

15 milliárdos eredmény az Ersténél

Az Erste Bank 15,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első negyedévet. A működési bevételek – részben egyszeri hatások miatt jelentősen – nőttek, a működési kiadások azonban visszafogottabban emelkedtek, így a működési eredmény 44 százalékkal nőtt egy év alatt – mondta Radován Jelasity, a bank elnök-vezérigazgatója.

A hitelezésen belül ellentétes folyamatok figyelhetők meg. A jelzáloghitel és mikrohitel piac szárnyal, itt is tetten érhető az, hogy idén a lakásvásárlók nagyon beindultak, többéves csúcsot döntött a havi lakástranzakció-szám, illetve az otthonfelújítási hitelre is sokan rákaptak. A babaváró hitel piaca azonban jelentősen szűkült, és a személyi kölcsönöknél is nagyobb visszaesést tapasztalt a hitelintézet, az idei negyedévben a tavalyihoz képest 28-30 százalékos szűkölés volt ennél a két hiteltípusnál.

A vállalati üzletágban a hitelállomány 4 százalékkal 781 milliárd forintra csökkent. Az Erste aktívan vesz részt az NHP Hajrá programban: 2021 március végéig 120 milliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést. A bank a Nemzeti Kötvényprogramban is jelentős szereplő, tizenegy jegyzést bonyolított összesen több mint 33 milliárd forint értékben – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Az állomány továbbra is jó minőségűnek mutatkozik, az NPL ráta 3,7 százalék volt március végén, szemben az egy évvel korábbi 2,1 százalékkal, miközben a vállalati hiteleknek már csupán negyede vesz részt a moratóriumban. Az Erste vállalati ügyfelei likviditási szempontból is felkészültek a pandémiás helyzettel járó gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány 34 százalékkal haladta meg a tavaly március végit, míg a tranzakciós forgalom 15 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik