Gazdaság

Legalább 16 ezer lakáshiteles nagy gondban van

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Meglehetősen ellentmondásos képet mutat a 2020-as lakáshitelezés. A KSH statisztikája szerint, miközben az engedélyezett és a folyósított kölcsönök száma is csökkent, a hitel nagysága nőtt. Egy szerződésre tehát magasabb összeg jut a korábbinál. Nem mindegy viszont, hogy a támogatottak vagy a támogatás nélküliek adatait vizsgáljuk. A helyzet ugyanis a két területen egészen más – elemzi a hitelpiaci adatokat az Azénpénzem.hu.

Tavaly minden harmadik lakossági hitelt elősegítette az állam. Egyértelmű, hogy állami ösztönzők nélkül sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe került volna a hitelpiac.

„Az engedélyezett, állami támogatás nélküli hitelek száma a KSH szerint 2020-ban 14 százalékkal, összegük 1,3 százalékkal csökkent. Átlagos összegük ugyanakkor a 2019-es 9,3 millió forintról 10,6 millió forintra nőtt. Az engedélyezett támogatott lakáshitelek száma azonban 41 százalékkal, összege pedig 16 százalékkal emelkedett, miközben az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 10,1 millió forintról 8,3 millió forintra mérséklődött.”

A felszínen kevés probléma látszik, azonban ha egy kicsit mélyebbre ásunk, már előjönnek a gondok. 

A nem teljesítő hitelek száma 2020 végére 16 ezerre csökkent az előző év azonos időszaki 18 ezerről. Különböző banki segítségre a teljesítő hitelek 0,8 százaléka esetében került sor. A törlesztésre képtelenek 30 százalékában került sor az úgynevezett átstrukturálásra – írja a portál.

Mindezt azonban annak tükrében kell értékelni, hogy 2020 márciusában a koronavírus okozta járvány hatásainak enyhítése érdekében bevezették a törlesztési moratóriumot, még a vártnál is szélesebb körben. Ezt a KSH jelentése szerint 2020. márciustól december végéig a lakáshitelek 43 százalékában, mintegy 286 ezer esetben vették igénybe. Az érintett hitelek összege 1803 milliárd forintra rúgott, ami a lakáshitel-állomány 45 százalékát jelenti.

A moratórium egyelőre június végéig van, még nem tudni, mi lesz utána, politikai okból (egy év múlva választások) annak adnak a legnagyobb esélyt szakértők, hogy valamilyen formában vagy körben maradni fog a moratórium. Arra nagy szükség is van, a GKI minapi felmérése arra mutatott rá, komoly gondjai lennének sok családnak, ha újra törleszteni kellene a felvett  hitelt:

Kapcsolódó
GKI-felmérés: a moratórium vége után rengeteg hitelnél lehet problémás a törlesztés
A teljes lakossági hitelállomány 15-20 százalékánál adódhatnak gondok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik