Gazdaság

20-25 százalékos húsáremelkedés jöhet

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, az áremelkedés 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre,– mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

A Hvg.hu cikke szerint mindez valószínűleg a fogyasztói árakban is változást fog okozni.

A BTT elnöke elmondta, hogy a termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába.

Ez azonban Csorbai Attila szerint nem megy egyik napról a másikra, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is. Szerinte még csak az elején-közepén tart ez a folyamat.

A takarmányárak globális és totális emelkedése mellett a pandémia és a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot tavaly, a csirkeállomány azonban a bajok ellenére is növekedett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.