Gazdaság

Az uniós átlagot sem éri el a magyarok várható élettartama

A Növekedés.hu szemlézte az Eurostat legfrissebb adatait, amelyekből kiderült, hogy az egyes országokban pontosan mekkora a 65 év felettiek aránya. A vizsgált korcsoport az EU területén átlagosan a lakosság 20,6 százalékát teszi ki, az arányuk tíz év alatt három százalékot nőtt. A vizsgált mutató Olaszországban a legmagasabb, 23,2 százalékos. A lap szerint az elsőségük részben annak köszönhető, hogy Itáliában még európai mércével mérve is alacsony a születések száma. De nem csak emiatt nő a 65 év felettiek száma: viszonylag egészséges életvitelt folytatnak és az egészségügyük is fejlettnek mondható, ami miatt az állampolgáraik kifejezetten sokáig élnek.

Ami az idősek arányát illeti: az olaszokat 22 százalék körüli eredményekkel Görögország, Finnország, Portugália illetve Németország követi.

Magyarország azoknak az államoknak a sorát gazdagítja, amely az uniós átlag alatt mozog. Igaz nem sokkal maradunk el: nálunk a 65 év felettiek a népesség 19,9 százalékát teszik ki. Ez a szám sajnos részben annak is köszönhető, hogy

nálunk az uniós átlagnál alacsonyabb a várható élettartam. Míg mondjuk Olaszországban vagy Franciaországban átlagosan 83 évig élnek az emberek addig nálunk 76 évig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik