Gazdaság koronavírus

Varga Mihály: Meglepő számokat várunk

MTI / Mohai Balázs
MTI / Mohai Balázs

Az idei második negyedévtől stabil növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, amely így rendkívül gyorsan jöhet ki a koronavírus-válságból, idén 4, jövőre pedig 5 százalékot meghaladó ütemben bővülhet – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter.

A gazdasági napilap szerdai számában megjelent interjú szerint a május 4-én a parlament elé kerülő költségvetési törvények újra csökkenő hiánypályával számolnak. A jövő évi büdzsével párhuzamosan módosítják az idei költségvetést is, amely a tervek szerint 7,5 százalékos hiánnyal zár majd, az adósságszint pedig év végére újra 80 százalék alá csökkenhet, miközben az Európai Unióban tavaly száz százalék fölé emelkedett – mondta a pénzügyminiszter, aki hangsúlyozta: a hiány szintjénél fontosabbnak érzik, hogy az adósságszint ne növekedjen az idén.

Azzal, hogy Európában éllovasok vagyunk az átoltottságban, és látótávolságon belül van a gazdaság újranyitásának lehetősége, meglepetésszerűen gyors lehet a magyar gazdaság visszaállása a növekedési tartományba. Meglepő számokat várunk a második fél évben. A mostani számításaink arról szólnak, hogy a növekedés az év egészében 4–5 százalék között lehet

– jelentette ki Varga.

Azzal kapcsolatban, hogy várható-e a hitelmoratórium folytatása, a pénzügyminiszter azt mondta: ez nagymértékben függ attól, mikor tudnak nyitni. A kormány szándéka szerint a nyitás két és fél milliós átoltottsággal indul, de ez csak a kezdőpontja lesz a gazdaság újraindításának. Van három hónap a hitelmoratóriumból, a helyzetet figyelve folyamatosan egyeztetnek a gazdasági szereplőkkel, köztük a Magyar Bankszövetséggel is.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik