Gazdaság

A soha nem használt titulus vagy második keresztnév miatt is el lehet bukni az otthonfelújítási támogatást

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Január óta sokan a beígért, és jogszabályba is foglalt állami támogatás fényében fogtak bele a lakásfelújításba, a programban a gyereket nevelő családok kaphatnak legfeljebb 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást.

Viszont könnyen lehet, hogy a számlákon fognak többen elcsúszni. A kormány oldalán a tudnivalók között a számlákról csak annyi áll, hogy azokat gyűjteni kell. Így tett az RTL Klub egyik nézője is – de rosszul csinálta, derül ki a csatorna híradójából. Nem a teljes, hivatalos nevére kérte a számlákat, mert az egyik keresztnevét soha nem is használja, de a személyi igazolványán az rajta van.

Miután felhívta az államkincstárat, ott elmondták neki, hogy így valószínűleg nem fogják elfogadni a számlákat, újakat kell szereznie a beadás előtt.

Ő még szerencsésnek érezheti magát, mert még nem adta be a számlákat (ugyan négy vállalkozóval kell most újraíratni a szerződést és új számlákat kérni), de aki már beadta az igénylést, az bizony pórul járhat. Az államkincstár ugyan lehet, hogy hiánypótlásra felszólítja a rossz számlát beküldőt, de a folyamatot onnan újrakezdeni nagy csúszást okozhat. A kérelmeknél az államkincstár ha hibát talál, akkor egyszer lehet hiánypótlást benyújtani. Erre 30 nap áll rendelkezésre.

A hivatal az RTL Híradónak azt írta, hogy a jogszabály szerint is az igazolványban szereplő névre kell szóljon a számla, úgy fogalmaztak, hogy joggal várható el, hogy a számlán levő név és az igazolványon levő név teljesen megegyezzen.

De ígérték most, hogy igyekeznek rugalmasak lenni az egyedi ügyekben, és amennyiben az azonosítás egyértelmű, nem kérik a név előtti titulust vagy a második keresztnevet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik