Gazdaság

Két éve nem változtatja meg a kormányoldal a rokkantnyugdíjasokat sújtó alkotmányellenes rendelkezést

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az Orbán-kormány, pontosabban a kormánypárti többségű parlament átalakította a rokkantnyugdíjak szabályait is, ennek keretében úgy változtatták meg a rendelkezéseket, hogy a rokkantak számára nyugdíjuk helyett 2012 óta rokkantsági ellátást állapítottak meg, majd az ellátás felülvizsgálata nyomán az egészségi állapotukat – nem a tényleges testi helyzetük, hanem a megváltozott jogszabályi környezet miatt – javulónak minősítették, így drámai mértékben, akár a felére csökkentették az ellátásuk összegét – emlékeztet a nyugdíjguru.hu.

Erről mondta ki a törvény meghozatala után sok évvel, 2018-ban az Alkotmánybíróság, hogy  az alaptörvény-ellenes és nemzetközi jogot is sért. Kötelezte az AB a  parlamentet, hogy legkésőbb 2019 március végéig változtassa meg a szabályt. (Az AB szerint a tényleges élethelyzetet, fizikai állapotot is kell vizsgálni.)

Azonban ez mind a mai napig nem történt meg, vagyis lényegében két éve alaptörvény-ellenesnek kimondott szabály van érvényben, így több ezer rokkantat éri továbbra is hátrány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik