Gazdaság

36 millió dollárnyi réz helyett háromszáz konténernyi festett követ kapott egy svájci cég

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Csalás áldozata lett a genfi székhelyű Mercuria Energy Group a BBC cikke szerint: a cég 36 millió dollár értékben vásárolt rezet egy török cégtől, ám amikor a szállítmány Kínába, az áru célországába érkezett, nem az érc volt a konténerekben.

A cikk szerint a biztonsági intézkedések és ellenőrzések ellenére a több ezer tonna réz helyett festett kövek voltak a konténerekben. A Mercuria tavaly állapodott meg a török céggel a réz nem tiszta formájának megvásárlásáról. Csakhogy az Isztambul melletti kikötőben nem az értékes, félig finomított fémet rakodták a hajókra: a hatezer tonnányi nyersanyag helyett a nyolc teherhajó több mint 300 konténerében festékkel lefújt térkövek voltak.

A Mercuria a világ öt legnagyobb olajkereskedő cégének egyike, jelenleg Törökország ​​és az Egyesült Királyság bíróságain próbál jogorvoslatot kérni a rézszállító Bietsan Bakir ellen. A BBC szerint a török ​​rendőrség több embert őrizetbe vett a rézhamisítás ügyében. A Mercuria közleményében köszönetet mondott az isztambuli rendőrségnek és pénzügyőrségnek.

A csalók valószínűleg a konténerek tartalmának ellenőrzését követően feltörték a pecséteket és kicserélték a rakományt. Miután a hajók kifutottak a tengerre, a Mercuria öt részletben összesen 36 millió dollárt fizetett a török cégnek. A csalást pedig csak akkor fedezték fel, amikor a hajók megérkeztek a kínai Lianyungang kikötőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik