Gazdaság

Előzd meg a jeleket, kezd időben mozgásszerveid védelmét! (X)

Sajnos a hazai lakosság körében is évről-évre gyakoribbak az ún.civilizációs betegségek, melyek a modern életmód “hibáiból” alakulnak ki. Ide soroljuk a mozgásszegény hétköznapokat, a folytonos ülést, a helytelen étrendet, a káros szenvedélyeket és a pszichés stresszt, amire most a pandémia miatti bezártság is jócskán rátesz. Ezek nyomán elhízás, mozgásszervi panaszok, szív-érrendszeri megbetegedések és daganatos sejtszaporulatok alakulnak ki.

A mozgásszervek helytelen terheltsége
Cikkünkben a felsoroltak közül a mozgásszervi bántalmakról lesz szó. A mozgásszegény életvitel, a napi 4-8 óra folyamatos ülés, a monitorok és telefon kijelzők bámulása helytelen testtartást rögzít. A nyak és a fej előre bukik, a vállak előre esnek, a lapockazárás kikapcsol, a gerinc természetes görbülete megváltozik. Ennek következtében a mély hátizmok elrenyhülnek, a hátsó nyakizmok túlfeszülnek, és nagy nyomás nehezedik a derék-keresztcsonti szakaszra.

 A legelterjedtebb panaszok és tünetek
A fent felsoroltak okán túlterhelődik az izomzat, gyulladásos folyamatok indulhatnak be, összecsomosódhat az egész testet beborító hálós kötőszövet, az ún.fascia, az idegek nyomás alá kerülnek, a porckorongok kiboltosulnak és elvesztik rugalmasságukat.

Ilyenkor fáj a derekunk, a vállunk, szúrhat a lapocka tájéka, feszül és merev a nyak, jelentkezhet kisugárzó, zsibbadó érzés a végtagokban. Emellett fájhat a fejünk, a szemünk, szédülhetünk. A későbbiekben trombózis veszély, porckorongsérv, idegbecsípődés, idegzsába, gerinccsatorna szűkület, gerincferdülés, isiász is felléphet.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük ezeket?
Az első és legfontosabb a helyes testtartás visszanyerése. Évek alatt sajnos a test teljesen elfelejti, milyen a rendeltetésszerű állapota, újra meg kell tanítani, hogy álljon a váll, a nyak, a derék, melyik izmok dolgozzanak és melyek kapcsoljanak ki. Ezt sokszor már csak specialista segítségével hozhatjuk helyre, erre szakosodtak a gyógytornászok, gerincterapeuták és manuálteraputák.

Ha a korai tünetek között vénás problémákat észlelünk, dagad a lábunk, vagy csak a mozgásunkat, sportot szeretnénk hatékonyabbá tenni, úgy, hogy közben védjük a sérülékeny mozgásszerveket, akkor érdemes gyógyászati segédeszközöket is használni.

Az életmódunkért magunk felelünk. Tartani kell az ideális testsúlyt, kerülni a keringést romboló káros szenvedélyeket, többet kell mozogni, és bármilyen nehéz is, stresszcsökkentő stratégiákat kidolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik