Gazdaság

Nem kaphat senki levelet a végrehajtótól, helyszíni eljárás nem tartható a szigorított védekezés alatt

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

A mától élő szigorított korlátozások (egyelőre két hétig élnek) a végrehajtókra, végrehajtásokra is vonatkoznak. A részletszabályok a szombati Magyar Közlönyben jelentek meg.

A 112/2021. számú, egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendeletet érdemes böngészniük azoknak, akiket tartozás miatti eljárások fenyegetnek. A rendelet szerint a szigorított védekezés ideje alatt végrehajtási végzés nem kézbesíthető. Ennek határideje a szigorított védekezés megszűnését követő 15. napon kezdődik újra – foglalja össze a fontosabb szabályokat az azpénzénzem.hu.

A rendelet szerint a bíróság kivételesen akkor is felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós a járványügyi intézkedések miatt került olyan élethelyzetbe, amely méltányolható körülmény.

A végrehajtó felfüggeszti a személyes ügyfélfogadást, de e-mailben lehet hozzá fordulni, meg úgy is, hogy az irodája előtti levélgyűjtőt rendszeresen üríti. Azonosítás után a videókapcsolat is megengedett.

A szigorított védekezés megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható. A végrehajtó a végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonásáról a  szigorított védekezés megszűnését követően intézkedhet. A szigorított védekezés megszűnéséig a fizetési meghagyás sem kézbesíthető. A kézbesítés határideje azonban ilyen esetekben már a szigorított védekezés megszűnését követő napon újrakezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik