Gazdaság koronavírus

Behúzta a féket a lakosság, újra spórolni kezdett

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Gyengén indult 2021 a lakossági hitelpiacon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A nettó hitelfelvétel csupán 37,1 milliárd forint volt, ami majdnem kétéves mélypont. Pedig elvileg a hitelállomány növekedése fel is pöröghetett volna, hiszen a törlesztési moratórium megmaradt, emiatt kevesebb kölcsönt törlesztettek, a fogyasztási hitelekre vonatkozó thm-plafon pedig eltűnt, ennek köszönhetően a bankok ismét piaci áron kínálhatták a személyi hiteleket, hitelkártyákat és más termékeket – írja a napi.hu a friss statisztikák alapján.

Tavaly úgy tűnt, a koronavírus-járvány csak átmenetileg vetette vissza a lakáshitelpiacot, az év egészét tekintve nagyjából szinten maradt az új folyósítások összege. Az újév azonban gyengén kezdődött, januárban mindössze 76,2 milliárd forint volt az új kihelyezés, alig a négyötöde az egy évvel korábbinak. A február sem indulhatott biztatóan, hiszen a bankoknál mindössze 58,8 milliárd forintnyi szerződés volt folyamatban, ami csaknem hároméves mélypont.

A személyi hitelek piaca sem kapott új erőre annak ellenére sem, hogy több banknál is elindult a minősített fogyasztóbarát személyi hitel (mfsz). A 26,6 milliárd forintos új folyósítás éppen csak meghaladja a thm-plafon bevezetése utáni tavalyi átlagos havi volumeneket.

Azért sem kapkod az áruvásárlási hitelek után a lakosság, mert azokat már piaci árazással, a véget ért thm-plafonnál jócskán magasabb kamattal kínálják a bankok.

„Negatív rekordot döntött a babaváró támogatás is, a szerződések összege csupán 5,6 milliárd forint volt, ami az eddigi legalacsonyabb folyósítási érték a támogatássá alakítható hiteltípus 2019 nyári indítása óta.”

Az emberek nagy része a bizonytalanság miatt újra takarékoskodni kezdett. 

Januárban hitelfelvétel helyett inkább spóroltak a családok. A bankbetétekbe 52,1 milliárd forintnyi friss pénz került ennek az ötöde a devizabetétekbe. A háztartásoknak így a hónap végén 11 241,6 milliárd forintnyi bankbetétje volt, ami történelmi rekordnak számít – mutat rá a napi.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik