Gazdaság

A korábbinál jóval többen költöztek városból falura

Illusztráció: Ivándi-Szabó Balászs /24.hu
Illusztráció: Ivándi-Szabó Balászs /24.hu

Nagyon úgy fest, hogy a falusi csok és a Magyar Falu Program máris érezteti hatását. Magyarországon megközelítőleg 2900 olyan, ötezer főnél kevesebb lélekszámú kistelepülés található, amely a Magyar Falu Programba sorolható. Ezek zöme, nagyjából 2500 település nagyon nagy arányban veszített a népességéből az elmúlt évtizedekben – derül ki az Infostart összeállításából.

2019-ben aztán nagy változás történt. „Az ötezer fő alatti települések 40 százalékra mondható el, hogy két évvel ezelőtt nőtt a népességük; ez a lakónépességre vonatkozó adatok szerint mintegy 1200 települést jelent” – mondta a Központi Statisztikai Hivatal elemzője. (A statisztikai hivatal a lakónépességgel számolt, azaz az állandó lakosok mellett azokat is feltüntette, akik ideiglenes lakhelyként adták meg a falvakat.) Tavalyról még nincsenek végleges adatok, de alighanem ez a jelenség folytatódhatott 2020-ban is – pláne azért, mert a koronavírus-járvány miatt többeknek vonzó lett a vidéki kertes ház.

Sokan a fővárosból elsődlegesen az agglomeráció településeire költöznek ki, de a többi nagyváros esetében is hasonló tendencia figyelhető meg – hangsúlyozta a KSH szakértője. „Hiszen a 23 megyei jogú város közül mindösszesen hatnak volt pozitív a vándorlási egyenlege. Vagyis többségükből jóval többen költöznek ki, kisebb településeket választva lakóhelyül. A 20 ezernél nagyobb, de 50 ezernél kisebb lélekszámú kisvárosok lakossága is gyarapodott.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik