Gazdaság koronavírus

Székesfehérváron a piacon bevezetik az idősek vásárlási sávját

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Székesfehérvár Önkormányzata és a Városgondnokság ajánlást fogalmazott meg, hogy március 1-je és 15-e között vásárlási idősávot vezessenek be a Városi Piacon. Az ajánlás szerint ebben a két hétben, a 12 és 13 óra közötti idősávban csak a 65 év felettiek vásárolhatnának. Ők a saját belátásuk szerint ezen kívüli időben is mehetnének a piacra, azonban a megjelölt egy órát nekik szeretnénk fenttartani – írta Facebook-bejegyzésében a székesfehérvári polgármester.

A bevételkiesés ellentételezésére a kereskedőknek 10 százalék kedvezményt biztosítanának a bérleti díjból.

Cser-Palkovics András azzal indokolja a lépést, hogy „a járvány legnehezebb időszaka előtt áll az ország a következő két hétben, a fertőzések számának drasztikus emelkedésére számítanak a szakemberek. Ahogy eddig, így ezután is a lehető legtöbb eszközzel védeni kell a fokozottan veszélyeztetett időseket.”

Ez tehát az első olyan önkormányzat, amely a harmadik hullámban valamilyen formában az idősek vásárlási sávjának alkalmazását választja.

Az első és a második hullám alatt országosan volt délelőtt egy kétórás vásárlási idősáv, amikor csak a 65 év felettiek lehettek a boltokban, gyógyszertárban, aztán a második hullám alatt, közeledve a karácsonyi bevásárlási időszakhoz, a kormány ezt a vásárlási idősávot eltörölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik