Gazdaság

Ezúttal Észtország sikerét állítja szembe Magyarország lemaradásával Matolcsy György

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Pár hete már írtuk arról, hogy Matolcsy György – nem először – kritizálta nyíltan a kormány gazdaságpolitikáját. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke akkor a Növekedés.hu-n megjelent írásában a “negatív és pozitív töltéssel rendelkező” gazdasági kifejezések – vízió, mérés, életminőség – használatát, illetve hiányát boncolgatja úgy vélve, hogy ezek erősítik vagy gyengítik az ország esélyét a sikerre. Azt írta,

Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Ausztria utolérésének szükségességét a politikai vezetők nem fogadják el, bár földrajzilag és történelmileg is kézenfekvő cél volna ez.

Kapcsolódó
Nyíltan kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György
Nincs vízió, nincs narratíva, nincs szómágnes a jegybank vezetője szerint.

Ma újabb írást jelentetett meg a Növekedés.hu-n Matolcsy György, ebben Magyarország elé már az észt példát állította. Matolcsy György azért is tekinti példának Észtországot, mert a fejlettségi szintje az EU-átlag 64,6 százalékáról 84 százalékára emelkedett 2009 óta, miközben V4-ek jóval kevesebbet dolgoztak le a hátrányukból: Lengyelország 13 százalékot, Magyarország és Csehország körülbelül 10 százalékot, Szlovákia pedig még vissza is esett – tette hozzá.

Ezek után úgy fogalmaz Matolcsy: „ha ezek mellé tennénk a megfelelő magyar adatokat, akkor azt találnánk, hogy a gazdasági felzárkózás terén az észtek messze jobban teljesítettek nálunk. Mik lehetnek ennek a fő okai?”

Szerinte például ezek:

  • Az észtek erős nemzeti vízióval vágtak neki a független Észtország nagy kalandjának.
  • Az erős jövőképből következett két stratégia: egy nemzetpolitikai és egy gazdaságpolitikai. Nyugati integráció minden téren, teljes újrakezdés a politikában és teljes szakítás a birodalmi múlttal.
  • Észtország a digitális átalakulás éllovasa lett.

A jegybankelnök így zárja elemzését:

Magyarország számára az észt példa sok tanulságot kínál.

Erős jövőkép kell, jó stratégia, teljes digitális átmenet, magas beruházási ráta, tartósan dinamikus termelékenység-növekedés, bérfelzárkózás, a külföldön dolgozók hazahívása, alacsony államadósság, erős technológiai szektor, sok innováció és világszínvonalú egyetemek.

Mi lenne, ha tényleg belevágnánk?

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik