Gazdaság

Ilyen pénzügyi mentőöveket kapnak a cégek a koronavírus átvészelésére (x)

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Vannak cégek, amelyeknek csak napi gondokat, másoknak a perspektíva hiányát hozta a koronavírussal érkező recesszió. A vállalkozások számos finanszírozási forma közül választhatnak helyzetük és céljaik függvényében pénzügyi helyzetük javításához. A tűzoltástól a forgóeszközhiteleken át a beruházási kihelyezésekig több járható út is van. Az UniCredit Bank kínálatát vettük górcső alá.

A koronavírus próbára teszi, sőt, jelentősen megterheli a legtöbb vállalkozást. A váratlan kiadások, az akadozó ellátási láncok, a kiszámíthatatlan árak és az apadó kereslet a cégeket más-más mértékben érinti és bár a 2020-ra vonatkozó mérlegadatokat csak hetek múlva hozzák nyilvánosságra, annyi varázsgömb nélkül is kijelenthető, hogy a tavalyi év nem használt a vállakozások pénzügyi helyzetének. A gazdasági pusztítás egyes cégeknél a növekedési, innovációs tér, másoknál a stabilitás elvesztését jelenti.

Ez a helyzet kiköveteli a pénzügyi megoldások optimalizálását, új források bevonását. Az UniCredit Bank példáján keresztül néztük meg, milyen konstrukciók állnak rendelkezésre a cégek pénzügyi helyzetének javítására.

Támogatott hitelekben nincs hiány

Decemberben derült ki, hogy – éppen a vállalkozások nehéz helyzete miatt – meghosszabbodnak a Széchenyi Kártya Program állami támogatású, kedvezményes feltételrendszerű, alacsony kamatozású hitelkonstrukciói, amelyekhez intézményi kezesség jár. Ezek a népszerű, támogatott hitelek az UniCreditnél is elérhetőek. A megfelelő típus kiválasztásához érdemes mindig a bank segítségét kérni, szakembereik segítenek felmérni, hogy az adott keretek és célok függvényében melyik a legkedvezőbb megoldás illetve milyen kiegészítő szolgáltatásokkal lehet még többet kihozni a vállalkozásból. Fontos megjegyezni, hogy bár államilag támogatott megoldásokról van szó, a hiteleket komoly bírálati szakasz után helyezik ki. Összehasonlításunkban a beruházási megoldásoktól haladunk a napi működési költségek finanszírozásáig, a jellemzések azonban csak a főbb tulajdonságokra térnek ki.

Ahogyan neve is mutatja, elsősorban beruházási célra lehet hasznos a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz, amellyel állami kamattámogatással lehet éven túli hitelhez jutni. A mozgástér igen nagy: a hitel minimális összege 500 millió, legmagasabb összege pedig egymilliárd forint. A hitelösszeg felhasználható beruházási célokra és maximum 20 százalék erejéig a kapcsolódó forgóeszköz-beszerzés finanszírozására, tárgyi eszközök beszerzésre, üzletrész vásárlásra és 250 millió forintig akár hitelkiváltásra is a részletes termékszabályzatban foglaltak alapján.

Szintén népszerű az MNB Növekedési Hitelprogram Hajrá refinanszírozási programja, mely mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt maximum évi 2,5 százalékos költséggel forint finanszírozást, ugyancsak beruházásokhoz. A hitelbírálat rendkívül gyors, tíz napon belül megtörténik. A felhasználási kört tavaly kibővítették, így új tárgyi eszközök beszerzésére, a már meglévő vagy bérelt, illetve lízingelt – de már aktivált – eszközök átalakítására, korszerűsítésére és kapacitásuk bővítésére is fel lehet használni.

A Széchenyi Likviditási Hitel egy szabadfelhasználású forgóeszközhitel, ami inkább a közepes ügyletek biztosításához ideális. Futamideje legfeljebb három év, nettó kamata pedig 0,2 százalék. Számla nélküli finanszírozással többek között forgóeszköz beszerzésre, egyéb igénybe vett szolgáltatásra, és akár hitelkiváltásra igényelhető. Fontos, hogy a legmagasabb hitelösszeg ugyan 250 millió forint, de semmiképpen nem haladhatja meg a vállalkozás előző évi bérköltségének kétszeresét vagy árbevétel 25 százalékát. A kettő közül azt nézik, amelyik magasabb és ez meg is mutatja, hogy a maximális összeg a kisebb cégek számára nem reális cél. Szintén fontos kikötés, hogy a vállalkozásnak nem lehet lejárt köztartozása és hiteltartozása, így akik ilyen területeken kerültek nehéz helyzetbe, nem a likviditási hitellel fogják megoldani.

Az UniCreditnek saját forgóeszközhitele is van, ez – hasonlóan a Széchenyi Likviditási Hitelhez – értelemszerűen azoknak a cégeknek elérhető, amelyek rendezett anyagi keretek között működnek, tehát például nem állnak felszámolás alatt, nincsen minősített hitelük, illetve a vállalkozói eredmény és az értékelési tartalék nélkül számított saját tőkéje nem negatív. A forgóeszközhitel-konstrukciót az UniCredit az ügyféllel való konzultáció után, a lehetőségek és célok egyeztetés után dolgozza ki.

Napi ügyek és tűzoltás

A napi működéséhez szükséges költségek fedezésére lehet jó megoldás a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz, amelynek maximális értéke legfeljebb 100 millió forint. Folyószámlahitelről van szó, amelynek nettó ügyleti kamata 0,1 százalék évente. Kombináltan igényelhető a Széchenyi Munkahelymegtartó hitellel, 50-50 százalékos arányban. A mikro- és a kisvállalkozások akár önállóan is igényelhetik a folyószámlahitel pluszt.

A mikrovállakozásokat segíti a mikrohitel, amely induló vagy működő vállalkozásoknak lehet ugródeszka. Minimális összege 500 ezer, maximális összege 5 millió forint, saját erőre nincs szükség, viszont csak forgóeszközökre lehet felhasználni.

Átmeneti finanszírozási nehézség áthidalására lehet egyszerű és gyorsan megoldás a magánbetéttel fedezett gyorshitel, ennél a magánszemély privát megtakarítása fedezetével igényelhet gyorshitelt. Az előnyök és a hátrányok egyértelműek: ez a megoldás nagyon jó lehet tűzoltásra, viszont saját vagyonelemmel kell vállalni az esetleges kockázatot.

Ahogyan látható, számos növekedési fázisban lévő, sokféle helyzetre kínálnak finanszírozási megoldásokat, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni a személyes hiteltanácsadás fontosságát. Az UniCredit az aktív portfólió menedzsmentre és a monitoringra helyezi a hangsúlyt, ez azt jelenti, hogy igyekeznek minél inkább testreszabni a hitelmegoldásokat a közös siker érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik