Gazdaság

Brüsszel kimélyíttetné a Dunát a teherhajók kedvéért, nem verik nagy dobra a környezetpusztítást

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

Az EU szeretné, ha a nagy teherszállító hajók többet közlekedhetnének a Dunán, amihez az kell, hogy 2,7 méter méllyé tegyék hazánkban a folyót – írta az Átlátszó. A beruházás után a 25 deciméteres merülésű, 1300-1600 tonna hordképességű hajók évi 300 napon át tudnának közlekedni a folyón.

A beruházás költsége 6,3 millió euró, amit 85 százalékban az Európai Unió finanszíroz. Nemrég látott napvilágot a fejlesztés stratégiai környezeti vizsgálata, amit március elejéig véleményezhet a lakosság.

Nem verik nagy dobra a környezetkárosítást

2018-ban derült ki, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházását az Utiber Közúti Beruházó Kft., a Viziterv Consult Kft. valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tervezheti, nettó 1,3 milliárd forintért. A felmérések szerint a Szob és a Déli országhatár közötti szakaszon összesen 31 helyszínen, összességében közel 52 kilométeren kell a hajózhatóság javítása érdekében beavatkozni.

A nemrég közzétett terveket 2021. március 3-ig véleményezheti a lakosság, a tanulmány készítői több verziót is felvázolnak a Duna hajózhatóságának javítása érdekében. Jogszabály rendelkezik a nyilvánosság tájékoztatásáról, véleménynyilvánításának biztosításáról. A későbbiekben az érintett civil szervezetekkel, önkormányzatokkal és szakhatóságokkal terveznek egyeztetni az ügyben.

A nyilvánosság tájékoztatása online eddig egy NIF által szétküldött sajtóközleményből áll. A sajtóközlemény meg sem említi, hogy konkrétan milyen természetkárosításra lehet számítani. Egy link vezet a vizsgálatról szóló dokumentumokhoz, ahol az almappák között lehet rátalálni a „közérthető összefoglalókra”, az egyik 50, a másik pedig 260 oldalas, ezekből kell kibogarászniuk az érdeklődőknek a környezeti hatásokat.

Az EU nagyobb teherhajókat szeretne a Dunán

Az EU több ponton is sürgeti Magyarországot, hogy a nagyobb teherhajók többet közlekedhessenek a Duna magyarországi szakaszán. Jelenleg sem az AGN Egyezményben, sem a 2013-as új Duna Bizottsági ajánlásban előírt hajóút paraméterek nem teljesülnek. Továbbá az EU 2011-es közlekedéspolitikai fehér könyvének az elvárásai között szerepel, hogy 2030-re a 300 kilométernél hosszabb távolságú közúti árufuvarozás 30 százalékát, 2050-re pedig 50 százalékát más közlekedési módoknak, például a vasúti vagy a vízi közlekedésnek kell átvállalnia.

A cikk szerint egyébként a hajózási terveket egyszer, tíz éve már elkaszálták. A jelenlegi helyzetben a magyar Duna szakaszon számos hajózási probléma (pl.: szűkület, gázló) nehezíti a mélyebb merülésű áruszállító hajók közlekedését. Több helyen a meder kotrására, további folyószabályozási műtárgyak beépítésére lenne szükség.

A mederkotrás védett fajokat, és Natura 2000 területeket érint. A kotrógépek kanalától a mederben élő lassú mozgású fajok egyedeinek esélyük sincs elmenekülniük, a ligeterdők letarolása pedig a madarak fészkelőhelyeit veszélyezteti. A projekt a Duna mentén 58 vízbázist érint, ebből 26 távlati, és 32 jelenleg is üzemel. A Duna-menti parti szűrésű vízbázisokból kinyert felszín alatti víz az ország lakosságának majdnem 40 százalékát látja el. A beruházás az emberekre is kihathat, ugyanis az ivóvízbázisokat is beszennyezhetik a hajók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik