Gazdaság

Már lehet kapni fogyasztóbarát személyi kölcsönt

Megszűnt év elején a személyi kölcsönökre a koronavírus-járvány miatt bevezetett thm-plafon, másrészt azonban fogyasztóbarát minősítést kaphatnak a bankok a termékeikre, ehhez a Magyar Nemzeti Bank erre vonatkozó feltételeinek kell megfelelni. Az azénpénzem.hu portál annak nézett utána, hogy hány banknál van most fogyasztóbarát személyi kölcsön, és hány százalékkal kínálják azt a bankok. („A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel MSZH célja – írták le szakcikkben az MNB szakemberei – az árazás szabályozásán keresztül a piaci verseny ösztönzése, a fogyasztók magasabb szintű védelme, s a teljeskörű online hitelnyújtás feltételeinek kialakításával a kényelmes hitelfelvétel biztosítása.”)

Féltucatnyi bank nyerte el ezt a minősítést a kölcsönére. A legalacsonyabb kamat 7,49 százalék, de van olyan fogyasztóbarát személyi kölcsön, amely 12,3 százalékkal ketyeg.

A felszámított kamat függhet a hitel összegétől és az adós jövedelmétől is.

„Például az OTP a hitelösszeggel fordított arányban változó kamatot alkalmaz. Legdrágábban azok kapják meg a minősített személyi kölcsönt, akik „csak” 6,1 millió forint alatti összeget kérnek. A legjobb kamat 7,1 millió forint felett dukál. Az Ersténél a legjobb (7,49 százalékos) kamat 8-10 millió forintos kölcsönösszeg, és legalább 250 ezer forintos igazolt havi nettó jövedelem esetén érhető el.”

Az, hogy pontosan milyen feltételek vannak az egyes bankoknál, mitől függ a kamat, mekkora havi jóváírás kell hozzá, a portál cikkében található táblázatból kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik