Gazdaság

50 milliárd forintot fizettek az adófizetők, hogy autót vegyenek a nagycsaládosok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Tavaly megháromszorozódott a nagycsaládosok állami támogatás segítségével megvalósult autóvásárlása – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán. A három legolcsóbb típus (Dacia, Volkswagen, Opel) teszi ki a vásárlások felét. A 2019. júliusában indult programban – másfél év alatt – 20 ezer család kötött szerződést, ehhez 50 milliárd forint támogatást a költségvetés biztosított – számol be az azénpénzem.hu portál.

Vagyis igazából az adófizetők dotálták 50 milliárd forinttal a nagycsaládosok autóvásárlását.

„Bár úgy tűnik, hogy stabil a nagycsaládosok érdeklődése az államilag támogatott autóvásárlás iránt, valójában arról van szó, hogy döcögve halad a vásárlás. Kezdetben az elbírálás volt lassú, később a pandémia miatt csúszott az autók hazánkba érkezése. Már tavaly januárban arról számoltak be a szereplők, hogy mindössze fél év alatt, 2019 második felében húszezer igénylés érkezett.” Volt olyan olvasója a pénzügyi szakportálnak, aki csak 2020. augusztus végén vehette át a még 2019-ben igényelt hétüléses gépkocsit.

Ahhoz, hogy kezd a végéhez érni, lanyhulni a nagycsaládosok autóvásárlási kedve, jelzi, hogy tavaly nyáron 28 ezer igénylésnél tartottak, novemberig pedig csupán 2 ezerrel nőtt a szám.

Az azénpénzem.hu által felkeresett autókereskedők azt mondták, jellemzően fél-háromnegyed éves várakozásra kell felkészülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik