Gazdaság

A vártnál jóval többen foglaltak már le külföldi utazást

MTI/EPA/EFE/Morell
MTI/EPA/EFE/Morell

A vártnál jóval többen foglalták már le idei külföldi utazásukat, ugyanakkor a foglalások száma még mindig csak a harmada a tavalyinak – mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Molnár Judit szerint az érdeklődést fokozta, hogy több iroda előfoglalási díjat sem kért, de a vakcina megjelenése is növelhette az utazási kedvet.

A szakmai érdekérvényesítő szervezet elnöke azt mondta, hogy az utazási irodák óvatosabban tervezték meg az idei szezont, feleannyi kapacitást kötöttek le, ezért nagy a bizonytalanság, hogy a koronavírus-járvány esetleges enyhülése, az oltási kampány előrehaladása miatt milyen áron lesznek később szállások.

Akár koronavírus, akár más megbetegedés esetére érdemes lehet útlemondási biztosítást kötni, és ennek terhére nem veszik el a befizetett részvételi díj.

A turisztikai ágazaton belül az utazási irodai szektort sújtotta a leginkább a koronavírus-járvány – emlékeztetett Molnár Judit, megjegyezve: a szállodák, éttermek legalább az elmúlt nyáron és ősszel nyitva lehettek, volt bevételük, ám az irodáknak tavaly nyáron mindössze egy bő másfél hónapos szezonuk volt, alig néhány charter indult el. Tavaly 410 irodának volt külföldi utazásszervezési jogosultsága, idén csak fele ennyinek van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik