Gazdaság

260 ezer forint különbség is lehet két bankszámla költsége között, két év alatt

A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora szerint azonos bankszámla-használat mellett éves szinten több mint 100 ezer forint is lehet a különbség két bankszámla teljes költsége között, míg két év alatt már 260 ezer forint felett van a differencia. Azért érdemes két évet nézni szerintük, mert az ember nem szívesen vált évente bankszámlát, hiszen ez az egyszerűsített bankváltás ellenére is macerás tud lenni. Viszont két évente mindenképp érdemes ellenőriznünk, hogy valóban a megfelelő csomagra fizetünk-e elő.

Cikkükben azt is ismertetik, jelenleg melyik az öt legolcsóbb, és legdrágább bankszámla, azonosan beállított paraméterek mellett. 200 ezer forint nettó jövedelem érkeztetésével, havi 2 db netbanki utalással, összesen 20 ezer forint értékben, 2 db csoportos beszedési megbízással, összesen 15 ezer forint értékben, havi 30 db bankkártyás vásárlással, összesen 75 ezer forint értékben, SMS-értesítésekkel és postai számlakivonat nélkül nézték meg a költségeket. Azt találtak, hogy a legolcsóbb 5 számla két év alatt kevesebb mint 6 ezer forint költséget jelent, míg az 5 legdrágább mindegyikére 100 ezer forint felett kell költeni.

Ha olcsón akarunk bankolni, akkor érdemes szerintük kihasználni például az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, ami nem is annyira egyértelmű, mint azt sokan gondolják. Hiába jár ugyanis minden számlához havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel összesen maximum 150 ezer forint értékben, ennek feltétele, hogy az adott számlához megigényeljük a lehetőséget. Aki nem igényli meg, az egyszerűen lemond róla. Mivel mindenki csak egy számlájánál használhatja ki az ingyenességet, előfordulhat, hogy nem is arról a számlánkról veszünk le többnyire készpénzt, amire él a lehetőség. Ezt mindenképp érdemes ellenőrizni, és ha szükséges, a másik számlára megigényelni a díjmentes készpénzfelvételt.

Sokat spórolhatunk a mobiltelefonra érkező biztonsági SMS-értesítések elhagyásával is, hiszen ha például minden vásárlásról, netbanki belépésről és egyéb tranzakcióról üzenetet kérünk, akkor ez havi szinten több ezer forintos költséget jelenthet. Ráadásul még csak le sem kell mondanunk a biztonságról, hiszen mobilbanki alkalmazásban push üzeneteket kaphatunk mindenről, ráadásul díjmentesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik