Gazdaság

Két és fél hónapja drágul az üzemanyag. Merre tovább?

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Két és fél hónapja volt legutóbb, hogy csökkentek az üzemanyagárak Magyarországon, azóta jelentősen drágult a benzin és a gázolaj is. November 6-án a benzin átlagára még 348 forint volt, a gázolajé 363 forint, ehhez képest most az átlagárak 386, illetve 401 forintnál járnak.

Merre tovább? A holtankoljak.hu elemzése szerint nagyobb mozgások, események nélkül zajlott a hét az olajpiacon. Az év eleji Brent olajár emelkedés után a héten 55 dolláros szint körül mozgott az olaj hordónkénti ára, az új amerikai elnök beiktatása sem mozdította jelentősen az árfolyamot. Talán ennek hatására némileg gyengült a dollár a piacon, a forinthoz képest 2 százalékos volt a gyengülés mértéke: 293 forint körül mozog jelenleg az árfolyam.

Mindez várhatóan nem fogja mozdítani a hazai üzemanyagárakat a következő héten, árcsökkenésre nem számítanak a szakportálnál, de úgy látják, hogy újabb emelésre a jövő héten nincs nagy esély. Egyéb tényezők változása miatt viszont azt látják, hogy az üzemanyag kiskereskedelmi ára változhat, hiszen a minimálbér megállapodás véglegesítését követően (még nincs megállapodás, ha lesz, az a februárra vonatkozó minimálbérre fog vonatkozni legkorábban), amennyiben az emelkedik, azt a kutak – a korábban is megszokott módon – beépíthetik a benzin és a gázolaj eladási árába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik