Gazdaság

10 milliárd kevés volt, 15 milliárd forintra pályázhatnak Orbán Ráhel barátnőjének ügynöksége által előkészített pályázaton

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Megemelték a keretösszeget, így 10 milliárd helyett 15 milliárd forintra pályázhatnak a divat- és designipari vállalkozások – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteki online sajtótájékoztatóján.

György László elmondta, hogy az előminősítések első köre pénteken lezárul, de a pályázat iránt érdeklődő vállalkozások még jelentkezhetnek, január 16-án elindul az előminősítés második köre.

Mint mondta, a hazai divat- és designipar egyike a megerősítésre érdemes, kiemelt ágazatoknak.

Az államtitkár elmondása szerint a támogatás célja az ágazat kis- és középvállalkozásainak megerősítése, hogy meg tudják tartani munkavállalóikat és fel tudjanak készülni a kihívásokhoz való alkalmazkodásra. Emellett azokat a cégeket, amelyek már versenyben vannak a világpiacokon, további növekedésre képesek és még a koronavírus-járvány alatt is növelni tudták bevételeiket, hozzá kívánják segíteni ahhoz, hogy magyar multikká, regionális vagy globális szereplővé váljanak – hangsúlyozta az államtitkár.

A programot még októberben a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökséggel közösen dolgozta ki. Ezt a szervezetet vezeti Orbán Ráhel egykori évfolyamtársa, barátnője, Bata-Jakab Zsófia.

Egy cég 5 és 150 millió forint közötti támogatást kaphat. Bata-Jakab ezt azzal indokolta, hogy „a járvány nagyon gyorsan éreztette a hatását a divatiparban”.

Frissítés: A Magyar Divat & Design Ügynökség jelezte, hogy ez nem az ő pályázatuk, ők csak „a szakmai előkészítést és hátteret biztosította a pályázat létrejöttéhez”. „A pályázatra jelentkezők előminősítését az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézménye, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi, míg az előminősítésen megfelelt pályázatokról – ahogy minden GINOP pályázatnál – a szokásos menetrend szerint az Irányító Hatóság értékel és dönt” – írták, azaz nem az MDDÜ osztja a pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik