Gazdaság

Nem építettek wellnessbunkert az MNB-alapítvány vári épülete alá

A felújítási munkák nem terjedtek ki az épület alatt 45 méteres mélységig nyúló pincerendszerre

– közölte az MNB-alapítvány ingatlancége a 24.hu kérdésére.

Az Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft.-nél arról érdeklődtünk, hogy a Budai Várban, a Kapisztrán tér és az Úri utca sarkán álló műemlék épület alatt húzódó földalatti járatrendszer rekonstrukciója is megtörtént-e az épület több milliárdos átépítése során. A ház alatt ugyanis a II. világháborút megelőzően földalatti óvóhelyet alakítottak ki, majd a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának egy részét is ott helyzeték el egy kincstárként szolgáló helyiségben.

Miután 2015-ben a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) 795 millió forintért megvásárolta az épületet, a 444.hu nyilvánosságra hozott egy olyan tervdokumentációt, amely egy háromszintes felszín alatti pezsgőfürdős, szaunás „wellnessbunker” kialakítását terveit vázolta fel.

Az ingatlancég levele szerint az épület a több éves előkészítő és a kétéves rekonstrukciós munka eredményeként várhatóan 2021 első felében nyithatja meg kapuit. Oktatási és tudományos funkciót kap, hazai és külföldi kutatók végezhetik majd ott a munkájukat.

Kapcsolódó
Újabb MNB-közeli oktatási luxusépület nyílik a Várban
A jegybank alapítványa vette meg az épületet, de az alapítvány azóta megszűnt.

Az épület jelenleg még építési terület, várhatóan februárban kapja meg a használatbavételi engedélyt. A rekonstrukció teljes költségét a használatbavételi engedély megszerzését követően lehet összesíteni – írta az épületet tulajdonló Optimum Úri 72. Kft. Az eredeti vásárló, a PAGEO a jegybanki alapítványi hálózat átszervezésekor megszűnt és beleolvadt a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványba, a kft. most ez utóbbi irányítása alatt működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik